«Εγώ είμαι με τη ΔΗΜΑΡ και δεν πολιτεύομαι απλά με τη ΔΗΜΑΡ» – «Το “έντιμος συμβιβασμός”, δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση, αφορά και στην πλευρά των θεσμών»
Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την πορεία του διαλόγου στη ΔΗΜΑΡ, σημείωσε η υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς, πρώην βουλευτής κ. Μαρία Γιαννακάκη, ύστερα από επαφές της στην περιοχή, στο πλαίσιο της περιφερειακής προσυνεδριακής συνδιάσκεψης που διεξήχθη στην Καβάλα, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στις 4 και 5 Ιουνίου. Η κ. Μαρία Γιαννακάκη, μιλώντας στον «ΠτΘ» αναφέρθηκε εξάλλου στην ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας, «με έναν έντιμο συμβιβασμό» που θα αφορά τόσο την πλευρά της κυβέρνησης όσο και τους θεσμούς. Η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, σχολιάζει το έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αναφέρεται στον ρόλο της Δημοκρατικής Αριστεράς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα ενώ εστιάζει και στους λόγους που την ώθησαν να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.
«Η κυβέρνηση κάνει πολύ καλά που δεν υποχωρεί στο θέμα της απελευθέρωσης των συλλογικών συμβάσεων, στη μείωση μισθών και συντάξεων»
ΠτΘ: Πώς σχολιάζετε την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους; Μ.Γ: Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τη συμφωνία με έναν έντιμο τρόπο, με έναν έντιμο συμβιβασμό, όσο το δυνατό γρηγορότερα. Κάθε μέρα που χάνεται, έχει πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Το «έντιμος συμβιβασμός», δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση, αφορά και στην πλευρά των θεσμών. Από κει και πέρα, χρειάζεται η εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη, την οποία υπέγραψε η ίδια η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα. Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρούμε ότι εισάγονται δύο καινούρια στοιχεία αναφορικά με τη συμφωνία. Έχουμε καταρχήν μια πρόγευση για τη συνολική διαχείριση του χρέους, που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμο. Η ΔΗΜΑΡ, πρώτη από όλους έθεσε το ζήτημα ότι το χρέος της Ελλάδας, δεν είναι βιώσιμο. Ένα ακόμη στοιχείο, είναι το αναπτυξιακό πακέτο που χρειάζεται η χώρα. Η κυβέρνηση, οφείλει κι η ίδια να έχει καταρτίσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, προκειμένου αυτά τα χρήματα στοχευμένα να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη, χωρίς την οποία ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει. Η κυβέρνηση κάνει πολύ καλά που δεν υποχωρεί στο θέμα της απελευθέρωσης των συλλογικών συμβάσεων, στη μείωση μισθών και συντάξεων. Ως ΔΗΜΑΡ θυμίζω, ότι δεν έχουμε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τον Οκτώβριο του 2012, παρότι ήμασταν στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων.
«Δυσάρεστη έκπληξη, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»
ΠτΘ: Πώς αξιολογείτε το πρώτο τρίμηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το έργο της; Μ.Γ.: Στις 25 Γενάρη έγινε μια αλλαγή στην πολιτική σελίδα της χώρας. Βέβαια πολύ γρήγορα είχαμε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που είναι ένα κόμμα βαθιά συντηρητικό και με εθνικιστικές ιδέες. Έχουν γίνει και σημαντικά πράγματα, όπως για παράδειγμα, χαιρετίζουμε το νόμο πλέον, του κράτους, που αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, δεν έχουν προχωρήσει άλλα ζητήματα τα οποία αποτελούν πάγια αιτήματα της αριστεράς, όπως είναι, να ανοίξει ο διάλογος για το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας ή για την απλή αναλογική. Βέβαια, πρέπει να αναγνωρίσουμε, πως το συνολικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις τώρα.
«Δεν είναι στην παράδοση της αριστεράς να μιλάμε για πρόσωπα, πρέπει να μιλήσουμε επί πολιτικών»
ΠτΘ: Ποιος βλέπετε να είναι ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ σήμερα, σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τη χώρα κι ύστερα από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα σας; Μ.Γ.: Η ΔΗΜΑΡ είχε μια μεγάλη ήττα, στα όρια της εξαφάνισης που καταγράφηκε με ένα ποσοστό 0,48% στις εκλογές του Γενάρη. Όμως οι ιδέες της ΔΗΜΑΡ στην Ελλάδα της κρίσης μετά από 6 χρόνια και στην Ελλάδα των μνημονίων, είναι ίσως πιο χρήσιμες παρά ποτέ. Προχωράμε σε ένα συνέδριο στο οποίο πρέπει να καθορίσουμε το δικό μας στίγμα και να προσπαθήσουμε, να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά επί πολιτικών θέσεων και βάσεων. Είναι ένα συνέδριο, στο οποίο θα τεθεί και θέμα ηγεσίας μετά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να μη θέσει υποψηφιότητα εκ νέου. Όμως, θα αδικούσαμε και το συνέδριο και τα μέλη της ΔΗΜΑΡ, αν εξαντλούνταν σε μια μονομαχία, δύο, μέχρι στιγμής βέβαια, υποψηφιοτήτων. Δεν πρέπει να μιλάμε για πρόσωπα, δεν είναι στην παράδοση της αριστεράς να μιλάμε για πρόσωπα, πρέπει να μιλήσουμε επί πολιτικών. Ο καθένας από εμάς να δείξει πάνω σε ποιο πολιτικό σχέδιο δουλεύει, ποιες είναι πολιτικές του θέσεις, βάσει των οποίων θα ανασυγκροτηθεί η Δημοκρατική Αριστερά.
«Οφείλω με το σύνολο των θέσεων και των απόψεων μου, να βάλω πλάτη, σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και το κόμμα»
ΠτΘ: Γιατί θέσατε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς; Μ.Γ.: Ως ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ, ως ένας άνθρωπος που οι συντρόφισσες κι οι σύντροφοι μου με τίμησαν κάνοντας με βουλευτή και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Επειδή, εγώ είμαι με τη ΔΗΜΑΡ και δεν πολιτεύομαι απλά με τη ΔΗΜΑΡ. Θεωρώ όπως και με το να δώσω την μάχη της περιφέρειας, το Μάιο του 2014, αλλά και με την υποψηφιότητά μου το Γενάρη του 2015, πως σε μια δύσκολη στιγμή, οφείλω με το σύνολο των θέσεων και των απόψεων μου, να βάλω πλάτη, σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και το κόμμα.