Ανακοίνωση με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα υγροτόπων εξέδωσε η ΔΡΥΑΣ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου της υποβάθμισης και της εγκατάλειψης στο Δέλτα Πηνειού. Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει τα παρακάτω:
«Στις 2 Φεβρουαρίου, το 1971, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση για τους Υγροτόπους, γνωστή ως Σύμβαση Ραμσάρ, με στόχο τη διατήρηση και προστασία των υγροτόπων μέσω τοπικών, εθνικών και διεθνών δράσεων και έκτοτε, η μέρα αυτή, καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων»
Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες και οι τεχνητές λίμνες, τα ποτάμια, οι πηγές, τα δέλτα και οι εκβολές των ποταμών.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων βρίσκει τη χώρα μας, σε μια βαθιά οικονομική, πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
Τα μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία, την ανεργία, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ύφεση της οικονομίας δημιουργούν ένα κλίμα απαξίωσης της φύσης, της προστασίας και ανάδειξης της χλωρίδας και της πανίδας.
Συχνά προβάλλεται το ψευτοδίλημμα «Ανάπτυξη ή Προστασία του Περιβάλλοντος;» Πίσω από αυτό, οργανωμένα συμφέροντα προωθούν καταστροφικές νομοθετικές ρυθμίσεις για το περιβάλλον με απώτερο σκοπό τον εύκολο πλουτισμό.
Οι υγρότοποι, στη χώρα μας, είναι κυρίως οι τόποι που υφίστανται τις μεγαλύτερες καταστροφές χάριν της ψευδοανάπτυξης.
Το επίσημο κράτος συχνά ξεχνά ότι τα πλούσια αυτά οικοσυστήματα έχουν τεράστια βιολογική αξία ως καταφύγια πλήθους ζώων και εστίες φυτών, αλλά και ζωτική σημασία από άποψη αισθητική, επιστημονική, υδρευτική, αρδευτική, υδροηλεκτρική, αλιευτική, κτηνοτροφική, υλοτομική, αλατοληπτική, οικοτουριστική και κλιματολογική. Είναι πραγματικές οάσεις ζωής .
Ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας μας το Δέλτα Πηνειού δεν εξαιρείται του κανόνος. Δυστυχώς, όπως και οι περισσότεροι υγρότοποι στη χώρα μας, είναι θύμα της οικοδομικής υπέρβασης, των μπαζωμάτων , της υπεράντλησης νερού, της υπερβόσκησης, του κυνηγιού, της εκχέρσωσης, της υπερυλοτόμησης, της υπερρύπανσης με απόβλητα και λιπάσματα και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας.
Χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε το μαγευτικό αυτό οικοσύστημα να συρρικνώνεται και τα σπάνια είδη της χλωρίδας και πανίδας να εξαφανίζονται.
Η «ΔΡΥΑΣ» νιώθει την ευθύνη απέναντι στην σπάνια αξία αυτού του τόπου και δεν θα σταματήσει ποτέ να αντιστέκεται στην καταστροφή απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Θα αγωνίζεται ενάντια σε κάθε αλλαγή στο υδρολογικό καθεστώς, στην αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, στην απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, στην παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, στην εντατικοποίηση της γεωργίας στην λαθροθηρία και σε κάθε παράνομη ενέργεια που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι της χώρας
Το διακύβευμα της εγκατάλειψης και της υποβάθμισής τους είναι ανυπολόγιστο».
Via : www.press-a.gr