«Οι χώρες που –τάχα– μας πίεζαν για να μας σώσουν οικονομικά για να κάνουμε τη συμφωνία είναι οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.», είπε ο κ. Ν. Κοτζιάς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τις σκληρές θέσεις τους κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ και Αλβανίας εξακολουθούν να διατηρούν η Γαλλία και η Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη Διάσκεψη Ασφαλείας της Ρόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή Γερμανίας – Γαλλίας – Ολλανδίας – Δανίας και Λουξεμβούργου που «έθεταν πρόβλημα για την ένταξη», μεταξύ άλλων, και της ΠΓΔΜ. «Ενδιάμεσα, οι τρεις από τις πέντε χώρες, δηλαδή το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία, αποχώρησαν από αυτή την ομάδα, δεν έχουν πια σκληρές αντιρρήσεις, μένει όμως η Ολλανδία και η Γαλλία», είπε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν και το βασικό «μενού» των συζητήσεών του με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στη Ρόδο. Δηλαδή, οι λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν, ώστε η Αλβανία να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι, παρά τα προβλήματα, Αθήνα και Τίρανα εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες, με βασικό σκόπελο την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι η Ν.Δ. έχει ήδη ζητήσει την κατάθεση εγγράφων για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθηνών – Τιράνων.

Τη Δευτέρα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κοτζιάς θα έχει στείλει προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ τις δύο επιστολές με τις οποίες η Ελλάδα θα ενημερώσει ότι δεν αντιτίθεται στην υπό προϋποθέσεις ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο διεθνείς οργανισμούς. Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση περί ανταλλαγμάτων στο ονοματολογικό, έναντι του χρέους, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ενστάσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ. «Οι χώρες που –τάχα– μας πίεζαν για να μας σώσουν οικονομικά για να κάνουμε τη συμφωνία είναι οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις αυτή τη στιγμή να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις τουρκικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι πιθανή ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως είναι κακή εξέλιξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τουλάχιστον ως αντιπολίτευση, θα έλεγα ότι τείνουν να είναι και χειρότερα από ό,τι ο κ. Ερντογάν», είπε ο κ. Κοτζιάς. Ωστόσο, διατήρησε τις επιφυλάξεις του για το αποτέλεσμα και στις βουλευτικές εκλογές. Διότι, όπως είπε, «αν δεν έχει μαζί του το Κοινοβούλιο, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός τόνων, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δεν θέλω να πω παραπέρα, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα».

Το ζήτημα των οκτώ

Ο Τούρκος ομόλογος του κ. Κοτζιά επανέφερε χθες το ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών, χρησιμοποιώντας ένα παλιότερο επιχείρημά του, το οποίο παρουσιάζει την Ελλάδα να έχει υποκύψει στις πιέσεις της Ευρώπης, ώστε να μην τους παραδώσει στην Αγκυρα. Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι πιστεύει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής ως προς την πρόθεσή του να παραδώσει τους οκτώ.

Εν ολίγοις, ο κ. Τσαβούσογλου αναπτύσσει το πάγιο τουρκικό επιχείρημα, βάσει του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραδώσει τους οκτώ, λίγο μετά την προσγείωσή τους στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε, ακόμα, ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να λύσουν τις διμερείς διαφορές τους, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, σε αυτές το Κυπριακό.

Via : www.kathimerini.gr