Συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία – 66% {οι δύο άλλες προτάσεις α) για “όχι στην αιώνια φτώχεια” και β) για “αποχή με πολιτική πρόταση από το δημοψήφισμα” έλαβαν 22% και 12%, αντίστοιχα} είναι η εξής:
“ Η Δημοκρατική Αριστερά πήρε ξεκάθαρη θέση για το δημοψήφισμα.
- Η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.
- Η Βουλή όμως χθες αποφάσισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο διαφωνούμε.
- Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην ΛΥΣΗ και ΟΧΙ στη ρήξη. Οι ιδεολογικές εμμονών των εταίρων και η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Όμως είμαστε απέναντι στο αδιέξοδο της ρήξης. Αυτή η θέση μας συνάδει με τις αρχές και προτάσεις μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η δική μας θέση είναι θέση της παράδοσης του αριστερού ευρωπαϊσμού, που δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και τα μνημόνια. Είναι σύμφωνη με το αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του Συνεδρίου μας. Η τοποθέτηση μας συνοδεύεται με τη δική μας πολιτική πρόταση και όχι με το δημοψήφισμα που συσκοτίζει τις πολιτικές διαφορές και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει φαινόμενα εθνικού διχασμού.
- Τα Δημοψηφίσματα αποτελούν απαραίτητο εργαλείο δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας στο στόχο για τη χειραφέτηση και μετεξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να αποτελούν εργαλείο εκβιαστικών και διχαστικών μηνυμάτων, που αντί να ενώνουν και να προχωρούν την κοινωνία, να λειτουργούν απλουστευτικά και επί της ουσίας συνθηματικά και πολωτικά με μόνο σκοπό να επιλύσουν πολιτικά αδιέξοδα.
- Η Δημοκρατική Αριστερά ως υπεύθυνη δύναμη κάνει τις εξής προτάσεις για τις επόμενες ημέρες. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να επιτύχουν μια μεταβατική συμφωνία μέχρι την Τρίτη. Η συμφωνία αυτή θα είναι εξ αντικειμένου μεταβατική και θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας για το μεταβατικό διάστημα, θα περιγράφει το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους έως την εκπνοή του μεταβατικού διαστήματος. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε άμεσα να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία με ορίζοντα τριετίας, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τα άλλα κράτη μέλη. Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουμε για την επίτευξη συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση η θέση μας για το δημοψήφισμα είναι ξεκάθαρη χωρίς αμφισημίες. ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην ΛΥΣΗ και ΟΧΙ στη ρήξη.
Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την ευρωζώνη και δεν συναρτάται με τις δυσκολίες από τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς που εμμένουν στην πολιτική της λιτότητας. Ο αγώνας για την αλλαγή στην Ε.Ε θα είναι διαρκείας και θα ευοδωθεί με την ισχυροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και στις άλλες χώρες. Με το δικό μας ΝΑΙ θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε ακράδαντα σε μία Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο, κοινωνική συνοχή, με θεσμική ολοκλήρωση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης με δημοκρατικούς κανόνες, ευελιξία, ανοχή και αλληλεγγύη. ΝΑΙ για να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. όταν θα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές στην Ε.Ε..”
Το κείμενο “όχι στην αιώνια φτώχεια” που έλαβε 22% είναι το εξής:
“Η κυβέρνηση απευθύνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, στον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του Συντάγματος, προκειμένου αυτός κυρίαρχα να αποφασίσει, να καταψηφίσει ή να υπερψηφίσει την πρόταση των θεσμών, με εκπεφρασμένη τη θέση της για παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως αυτή δηλώθηκε από τον Πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση οφείλει με κατηγορηματικό τρόπο και με σαφήνεια να δηλώσει ότι το όχι στα μέτρα των θεσμών σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με έξοδο της Χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη.
Η πρόταση των θεσμών, όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί και κρίνεται στο δημοψήφισμα, πρέπει να καταψηφιστεί.
Το ΟΧΙ δεν είναι άρνηση για μια συμφωνία με τους εταίρους στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξουμε.
Το ΟΧΙ σημαίνει άρνηση σε μέτρα δοκιμασμένα υφεσιακά και αναποτελεσματικά που δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση. Η χώρα δεν χρειάζεται επί πλέον μέτρα λιτότητας. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ρύθμιση του χρέους για να γίνει βιώσιμο, και ένα γενναίο αναπτυξιακό πακέτο.
Το ΟΧΙ υπηρετεί την Ευρώπη του διαφωτισμού, της αλληλεγγύης και των λαών της.
Οι εταίροι έστω και την ύστατη στιγμή οφείλουν να αρθούν στο ύψος των ιστορικών τους ευθυνών για να περιφρουρηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να προχωρήσουν σε έντιμο συμβιβασμό.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης που κατατέθηκαν με την υπογραφή του πρωθυπουργού, μπορεί να αποτελέσουν βάση συμφωνίας αν και κινούνται στο όριο των δυνατοτήτων και των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας.”
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΑΡΑΒΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΓΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΖΑΨΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΙΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΑ
ΚΛΑΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΕΑ ΑΘΗΝΑ
ΠΑΛΑΜΑΡΙΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΧΕΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Το κείμενο “αποχή με πολιτική πρόταση από το δημοψήφισμα” που έλαβε 12% είναι το εξής:
“Ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από το δημοψήφισμα που αποφάσισε η Ελληνική Βουλή.
Το δημοψήφισμα έρχεται για να αποτελέσει λύση σε συγκεκριμένα αδιέξοδα τόσο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ιδεοληπτικής εμμονής των εταίρων;
Ποιο είναι το σχέδιο που αντιπροτείνεται και στη μία και στην άλλη επιλογή;
Ποιο είναι επί της ουσίας το διακύβευμα από το στιγμή που δεδηλωμένα δεν υπάρχει σχέδιο πλέον στο τραπέζι για να ψηφιστεί την επομένη Κυριακή;
Θεωρείται η ελληνική Πρόταση πιο ρεαλιστική ακόμα και με τα έντονα υφεσιακά στοιχεία που αυτή περιλάμβανε; Και αν ναι, γιατί δεν αποτελεί αυτή το ζητούμενο έγκρισης του δημοψηφίσματος;
Το Δημοψήφισμα έρχεται να επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα και το αδιέξοδο της χώρας σήμερα;
«Αντίπαλος» είναι οι δανειστές και απέναντι σε αυτούς, ο λαός και οι πολιτικές του δυνάμεις δεν πρέπει να διχαστούν, ως συνήθως γίνεται, γιατί θα είναι εις βάρος της κοινωνίας και της χώρας.
Τα Δημοψηφίσματα αποτελούν απαραίτητο εργαλείο δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας στο στόχο για τη χειραφέτηση και μετεξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να αποτελούν εργαλείο εκβιαστικών και διχαστικών μηνυμάτων που αντί να ενώνουν και να προχωρούν την κοινωνία, να λειτουργούν απλουστευτικά και επί της ουσίας συνθηματικά και πολωτικά με μόνο σκοπό να επιλύσουν πολιτικά αδιέξοδα.
Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα νέο δίπολο, προσχηματικού χαρακτήρα και γίνεται προσπάθεια να εγκλωβιστούν σε αυτό ένθεν και ένθεν δυνάμεις αριστερές και φιλοευρωπαϊκές.
Η Δημοκρατική Αριστερά βλέπει και θεωρεί πάντα την Ευρώπη το κατεξοχήν πεδίο δράσης κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Ο αγώνας για την αλλαγή της Ε.Ε. θα είναι διαρκείας και θα ευοδωθεί με την ισχυροποίηση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και στις άλλες χώρες. Η πάγια θέση μας για ολοκλήρωση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης είναι πλέον επίκαιρο ζητούμενο, ίσως περισσότερο από ποτέ.
Για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί η Δημοκρατική Αριστερά να μετέχει στην νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος αυτού και προτείνει απoχή από τη διαδικασία.”
ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΚΩΛΕΤΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΆΡΗΣ
ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΘΡΑΣΟΣ
Via : www.dim-ar.gr