Η εκλογική κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ στις πρόσφατες εκλογές, που έλαβε 1,2%, έχει προκαλέσει σοκ στα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς καθώς το κόμμα περιδινείται σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και αναζήτησης ευθυνών για την ήττα.
Mέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος θέτουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας και αλλαγής στρατηγικής μετά την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του κόμματος από τις βουλευτικές εκλογές του 2012.
Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται μετέωρος μεταξύ των δύο τάσεων που διαμορφώνονται στο κόμμα με βάση την πρόταση που καταθέτουν για την επόμενη μέρα του κόμματος: από τη μία πλευρά στελέχη κυρίως από την κομματική πλειοψηφία και βουλευτές όπως ο Γιάννης Πανούσης που υποστηρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ανοίξει τον δρόμο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η εσωκομματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη που προτείνει τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο για την Κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου άνοιξε πρώτος το θέμα με χτεσινές του δηλώσεις, ζητώντας από τον πρόεδρο του κόμματος «να διευκολύνει τις εξελίξεις» υπονοώντας ότι ο Φώτης Κουβέλης θα πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος προκειμένου να ανοίξει η προοπτική διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο κ. Οικονόμου εκτιμά ότι με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του κόμματος πρέπει να ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες καθώς από τις κάλπες προέκυψε πλήρης αποδοκιμασία των επιλογών της ηγεσίας σε σχέση με τις συμμαχίες και την έξοδο από την κυβέρνηση.
Ουσιαστικά προτείνει ένα συνέδριο εκλογής προέδρου και ηγετικής ομάδας διαφωνώντας με «εσωκομματικές διαδικασίες που δεν θα οδηγήσουν πουθενά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας Σπ. Λυκούδης σε δηλώσεις του ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να αναγνωρίσει με γενναιότητα τα αίτια της ήττας του κόμματος αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται αλλαγή της ηγετικής ομάδας που οδήγησε το κόμμα στην εκλογική συντριβή, σημειώνοντας: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι πολιτικές δεν έρχονται από μόνες τους. Κάποιοι τις αποφασίζουν, κάποιοι τις ασκούν και τις εφαρμόζουν».
Στην πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που είχε διαφωνήσει με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και την άρνηση του κόμματος να συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, υποστηρίζουν ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα του κόμματος η διαδικασία του συνεδρίου αφού ουσιαστικά θα τεθούν σε λειτουργία οι ίδιοι μηχανισμοί που επιβεβαίωσαν στο προηγούμενο συνέδριο την πολιτική η οποία καταδικάστηκε στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής Γ. Πανούσης, ο οποίος έχει διευρύνει τον κύκλο των επαφών του με βουλευτές του κόμματος, έθεσε ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας υπονοώντας τον πρόεδρο Φ. Κουβέλη και την ηγετική ομάδα.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο» χαρακτήρισε λανθασμένη τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ, δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις μελλοντικές συνεργασίες του κόμματος, για τον οποίο υπογράμμισε ότι έχει τον αέρα της διακυβέρνησης.
Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ Μπαράζ επαφών με στελέχη
Επαφές με στελέχη και βουλευτές του κόμματος πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Φώτης Κουβέλης εν όψει της κοινής συνεδρίασης βουλευτών και ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με κύκλους της Αγίου Κωνσταντίνου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να παραιτηθεί αλλά να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο στα κομματικά όργανα, που θα καταλήξουν σε έκτακτο συνέδριο προκειμένου να αναζητηθούν τα αίτια της ήττας του κόμματος. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ μάλιστα αναφέρουν ότι όποιος επιθυμεί να αμφισβητήσει τον Φώτη Κουβέλη θα μπορέσει να το πραγματοποιήσει στο συνέδριο, προκαλώντας έτσι την εσωκομματική αντιπολίτευση να «παίξει» στο προνομιακό κομματικό πεδίο για τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ.
Οι συνεργασίες Σε έναν ευρύ κύκλο στελεχών της πλειοψηφίας μεταξύ των οποίων και του «Αριστερού Δικτύου» αλλά και στενών συνεργατών του Φ. Κουβέλη ενισχύεται η άποψη ότι το κόμμα δεν μπορεί πλέον να αρνείται τη συνεργασία τόσο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν να ξεκινήσει η προσέγγιση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος σε μία προσπάθεια να χαμηλώσει του τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης σε χτεσινή του συνέντευξη δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και πως τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο σύγκλησης των οργάνων για την αναζήτηση των αιτιών της ήττας.
Αφησε να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής προέδρου του κόμματος αφού η διαδικασία επανεκλογής του προέδρου έγινε μόλις πριν 4 μήνες. «Από εδώ και στο εξής θα συζητηθούν κυρίως τα ζητήματα πολιτικής, στρατηγικής, προσανατολισμού, αυτά που αφορούν, αυτή τη στιγμή, το κόμμα, τον χώρο αυτόν τον ευρύτερο τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε» είπε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.
Νίκος Β. Τσίτσας
Via : www.ethnos.gr