του Σάκη Παπαθανασίου
Το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ προβλέπει ότι οι εκλογικές συνεργασίες του κόμματος αποφασίζονται μέσα από Διαρκές Συνέδριο. Αυτό έγινε στις προηγούμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όπου λόγω του ενδεχόμενου συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε Διαρκές Συνέδριο στις 3 και 4 Ιανουαρίου για να ληφθεί η απόφαση. Δεν υπήρξε καμία επίκληση από κανένα όργανο ή τον τότε πρόεδρο Φ. Κουβέλη πως «δεν είναι δυνατόν να γίνει διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου λόγω της αμεσότητας της εκλογικής μάχης». Ο Φώτης Κουβέλης μάλιστα δεσμεύτηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι θα υλοποιήσει την απόφαση του συνεδρίου ακόμη και αν είναι διαφορετική από την άποψή του. Βεβαίως ακολούθησε το ναυάγιο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Φάνηκε όμως πάλι χρήσιμη η σύγκλιση του διότι αποφασίσαμε δημοκρατικά τη σύμπραξη με το κόμμα « Πράσινοι – Αλληλεγγύη».
Η σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, αντί της εφαρμογής της προβλεπόμενης από το καταστατικό διαδικασίας όρισε αυθαίρετα ότι η Κεντρική Επιτροπή είναι το όργανο που θα λάβει την απόφαση για την εκλογική σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ. Δεν προσέφυγε ως όφειλε στο διαρκές συνέδριο, όχι γιατί δεν υπήρχε χρόνος αφού το συνέδριο μπορούσε να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 29-30 Αυγούστου, αλλά γιατί ήξερε πως ήταν πολύ πιθανό η πρότασή της να μη γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των συνέδρων. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ είχε ήδη προαποφασίσει την εκλογική σύμπραξη όπως φάνηκε από το ότι είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 30/8 στις 12.30 μμ κοινή συνέντευξη Φ. Γεννηματά – Θ. Θεοχαρόπουλου.
Ούτε όμως στην Κεντρική Επιτροπή κατάφερε η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να συγκεντρώσει τη θετική γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της. Έτσι επί 70 παρισταμένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής η απόφαση συμπόρευσης της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη θετική ψήφο 36 μελών σε σύνολο 70 παρόντων αφού ψήφισαν 31 αρνητικά, 2 λευκά και 1 παρών και η ηγεσία αρνήθηκε να συνυπολογίσει την αρνητική ψήφο άλλων 9 μελών της Κ.Ε που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά είχαν υπογράψει κείμενο καταψήφισης της πρότασης της. Για τους μη γνωρίζοντες διευκρινίζω πως η μέθοδος του συνυπολογισμού της δήλωσης ψήφου των μη παρόντων έχει επανειλημμένα εφαρμοστεί στις περιπτώσεις που έπρεπε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 83 μελών της Κ.Ε, 40 μέλη της καταψήφισαν την πρόταση. Ειδικότερα: καταψήφισαν την πρόταση με τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής 31 μέλη, με γραπτή δε δήλωσή τους και 9 μέλη, τα οποία δεν μπόρεσαν να παραστούν στη συνεδρίαση για αντικειμενικούς λόγους. Επιπλέον, 2 μέλη από τα παρόντα στη συνεδρίαση της Κ.Ε ψήφισαν λευκό κι ένα μέλος της Κ.Ε δήλωσε «παρών». Δηλαδή, επί της ουσίας, 43 μέλη της Κ.Ε (40 μέλη ψηφίζοντας αρνητικά, 2 μέλη ψηφίζοντας λευκό και 1 μέλος ψηφίζοντας αποχή) εντέλει ΔΕΝ ψήφισαν την εκλογική συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη όμως και αν κάποιος κλείσει τα μάτια του σε όλα τα προαναφερόμενα, δημιουργείται το ερώτημα « πώς είναι δυνατόν ένας αριστερός δημοκράτης να θεωρήσει πολιτικά ορθό η απόφαση για εκλογική συνεργασία με άλλο κόμμα να ληφθεί με οριακή πλειοψηφία (36 στους 70 ) των παρόντων μελών της Κ.Ε;
Αυτά για τα διαδικαστικά που δεν τιμούν τη σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς και έκαναν αδειανό πουκάμισο τον επιθετικό προσδιορισμό «δημοκρατική» στον τίτλο του κόμματος.
Για τα πολιτικά θέματα σχετικά με την αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και τι στάση που έπρεπε να κρατήσει η ΔΗΜΑΡ θα αναφερθώ σε επόμενο σημείωμα μου.
Ο Σάκης Παπαθανασίου είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ από την ίδρυση της έως το πρόσφατο συνέδριο. Υπεύθυνος για την εκπόνησης της πολιτικής πρότασης και του προεκλογικού προγράμματος στις εκλογές του 2012. Συντάκτης και επικεφαλής της Επιτροπής Θέσεων στο 2ο και στο πρόσφατο 4ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.
Via : www.matrix24.gr