Κάκη Μπαλή
Οι Βραζιλιάνοι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο όταν το παρακολουθούν από την κερκίδα ή από τον καναπέ τους. Από την ξακουστή παραλία της Κόπα Καμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι την τελευταία αμμουδιά του πιο μικρού χωριού στην απέραντη Βραζιλία, βλέπει κανείς κάθε ώρα της ημέρας αμέτρητους άνδρες κι αγόρια, συχνά και κορίτσια, να στήνουν αυτοσχέδια ματς, γυμνά πόδια πάνω στην άμμο να κάνουν μαγικά ακροβατικά με την μπάλα…
Αλλά και στις απέραντες φαβέλες, που κρέμονται σαν τα τσαμπιά πάνω από τις παραλίες του Ρίο, οι πιτσιρικάδες αγνοούν τον κίνδυνο από τις αδέσποτες σφαίρες στον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών ή στις συγκρούσεις της αστυνομίας με τις συμμορίες και περνούν ώρες ατέλειωτες δοκιμάζοντας τάκλιν, κεφαλιές και μαρκαρίσματα…
Ακόμη κι οι εντελώς αδιάφοροι δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστοι από μια επίσκεψη στο Μαρακανά, με τη γιορταστική του ατμόσφαιρα.
Ήταν, λοιπόν, κάτι παραπάνω από λογικό να διοργανωθεί το φετινό Μουντιάλ στη Βραζιλία – καμία σχέση με την πληρωμένη ανάθεση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ. Ήταν λογικό οι ποδοσφαιρόφιλοι του πλανήτη να περιμένουν με ενθουσιασμό τη μεγάλη γιορτή στη χώρα της σάμπα…
Μόνο που όλοι έκαναν τον λογαριασμό χωρίς τη Fifa, χωρίς το αποικιοκρατικό συμβόλαιο που υπέγραψαν οι σκοτεινοί -και κατά τα φαινόμενα ιδιαίτερα επιρρεπείς στα λαδώματα- ιδιοκτήτες της βιομηχανίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Ένα συμβόλαιο που επέβαλε μεταξύ άλλων, όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γηπέδων, αλλά και την κατασκευή νέων τεράστιων εγκαταστάσεων στην Μπραζίλια και το Μανάους, οι οποίες πιθανότατα μετά το τέλος της διοργάνωσης θα έχουν τη μοίρα των περισσότερων ελληνικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων: θα μείνουν πανάκριβα κουφάρια.
Ήδη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, όταν φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο το αβάσταχτο οικονομικό κόστος των αγώνων, οι ποδοσφαιρόφιλοι Βραζιλιάνοι πήραν θέσεις στα χαρακώματα. Δισεκατομμύρια ρεάις διοχετεύτηκαν σε φαραωνικά γήπεδα, σε πανάκριβα μέτρα ασφαλείας, ακόμη και σε πολυτελή αθλητικά χωριά κάτω από κοκοφοίνικες για να φιλοξενήσουν τις εθνικές ομάδες, ενώ σταμάτησαν οι απαραίτητες επενδύσεις στην Παιδεία και την Υγεία.
Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί έργα υποδομής και για τους κοινούς θνητούς, βελτίωση των δρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αντ’ αυτού αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων, βελτιώνοντας μόνο εκείνες τις γραμμές που οδηγούσαν στα στάδια. Κι έκανε τη ζωή των απλών ανθρώπων ακόμη πιο δύσκολη.
Έτσι, το πολυαναμενόμενο Μουντιάλ έχει πλέον τη στήριξη μόλις του 48% των Βραζιλιάνων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση. Τώρα το σύνθημα στη χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο είναι «Nao vai ter copa», «Δεν θα γίνει Μουντιάλ». Και στις φαβέλες οι καλλιτέχνες των γκράφιτι δεν ζωγραφίζουν πια παίκτες να κάνουν τα μαγικά τους, αλλά πεινασμένα παιδιά να κλαίνε μπροστά σ’ ένα πιάτο… «γεμάτο» με την επίσημη μπάλα της Fifa…
Ακόμη κι ο Πελέ είδε τη λάμψη του να σβήνει στα μάτια των συμπατριωτών του, αφού ήταν ο πρώτος που βγήκε ήδη το 2013 να βρίσει τους διαδηλωτές, επειδή τάχα ήθελαν να χαλάσουν τη «γιορτή του ποδοσφαίρου».
Στον αντίποδα, ο Ρονάλντο είχε βγει τότε να στηρίξει τους διαδηλωτές, τα πρωτοσέλιδα των βραζιλιάνικων εφημερίδων ήταν γεμάτα με την κόντρα μεταξύ των δύο θρύλων. Όμως το τελευταίο διάστημα κι ο Ρονάλντο τα γύρισε. Και βγήκε με τη σειρά του να καταδικάσει τους «βανδάλους», που κρύβονται μέσα στο πλήθος αυτών που «δίκαια» διαδηλώνουν. Τουλάχιστον, αυτός είχε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να πει ότι «ντρέπεται» που η χώρα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της να επενδύσει χρήματα και για τη βελτίωση της ζωής των κοινών θνητών.
Όσο για την πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, υπόσχεται το καλύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα όλων των εποχών. Κι ελπίζει να σηκώσει το κύπελλο η Βραζιλία, μήπως και η χαρά της νίκης εξευμενίσει τους Βραζιλιάνους – και την ξαναψηφίσουν στις εκλογές του Οκτωβρίου…
Via : www.avgi.gr