ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ολα τα δεδομένα, οι πιθανότητες λύσης

Στέλλα Α. Γκαντώνα

Έντονες  διπλωματικές διεργασίες ξεκινούν και πάλι για την επίλυση του ονοματολογικού, στη σκιά της πρότασης για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν».

Οι υπουργοί εξωτερικών Αθήνας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ θα έχουν νέα διπλή συνάντηση (σήμερα και αύριο) στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, η οποία αποκτά πολύ σημαντικό χαρακτήρα.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν οι δυο πλευρές θα μπορέσουν να βρεθούν σε τροχιά σύγκλισης. Τα δεδομένα, έχουν ως εξής: Η ελληνική πλευρά (μετά την απόρριψη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του ονόματος «Μακεδονία του Ιλιντεν») επιστρέφει στις πέντε προτάσεις Νίμιτς για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση επιμένει στο erga omnes και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν κρύβεται. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, πάλι, εμμένει ότι δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο σε καμία ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ, από την άλλη, φαίνεται να επιμένουν στο «Ιλιντεν» -πράγμα που δυσχαιρένει τη διαπραγμάτευση- με την πολιτική κατάσταση στη γείτονα να είναι τεταμένη.

Μικρό «καλάθι» στο Μαξίμου

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κατά πληροφορίες του iefimerida, εμφανίζονται συγκρατημένοι. «Όλα είναι ανοιχτά» σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης αφήνοντας να εννοηθεί ότι διενεργούνται υπόγειες διεργασίες.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπάρχει η εικόνα ότι «πριν γίνει πρόταση για το Ίλιντεν ήμασταν πιο κοντά σε συμφωνία». Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε, παρά την πρόοδο, για να έχουμε συμφωνία».

Παρέμβαση ΗΠΑ και Μέρκελ 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό για λύση του σκοπιανού. Μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικλ Πενς (το βράδυ του Σαββάτου), το τηλέφωνο χτύπησε από την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κίνηση που δείχνει το ενδιαφέρον να μην χαθεί το μομέντουμ και να υπάρξει αίσια έκβαση.

Η καγκελάριος ενημερώθηκε εκτενώς για το τι ακριβώς βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων και για τις ελληνικές θέσεις, αν και η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες. Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε από τις ΗΠΑ να πει πως δεν ασκείται καμία πίεση στην Ελλάδα, παρά ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης.