Τριάντα χρόνια τώρα το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, το γνωστό Γκάζι, αποτελεί ένα νεανικό πολιτιστικό κύτταρο που συγκεντρώνει ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η βιομηχανική του χρήση αποτελεί μόνο μια μνήμη που αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική των κτηρίων και σε όσες μηχανές έχουν σωθεί, «εξευγενισμένες» κι αυτές, καθώς συχνά αποτελούν ιδανικό φόντο για τις εκθέσεις που διοργανώνονται εκεί.
Όμως το συγκρότημα του εργοστασίου αεριόφωτος αποτελεί ένα ζωντανό τεκμήριο της βιομηχανικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε το 1857, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό και αποτέλεσε, μαζί με το μεταξουργείο Δουρούτη, την πρώτη βιομηχανία της Αθήνας, σε μια περίοδο που τα επιτεύγματα της βιομηχανικής επανάστασης είχαν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται.
Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο, καθώς και συσκευών φωταερίου, αποτελεί τον πυρήνα της πλούσιας συλλογής του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που δημιουργήθηκε εκεί, του πρώτου παρόμοιου μουσείου της πόλης, το οποίο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του την Κυριακή 27/1.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων, στους χώρους της «Τεχνόπολης» και του μουσείου θα πραγματοποιηθεί για ένα μήνα αφιέρωμα με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη βιομηχανία». Σε αυτό περιλαμβάνεται έκθεση 12 εικαστικών με τίτλο Υποπροϊόντα, που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, η έκθεση φωτογραφίας Εργάτες με την επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, φωτογραφική έκθεση για τα βιομηχανικά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη βιομηχανία που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου, καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο Ο Καραγκιόζης γκαζιέρης.
Via : www.avgi.gr