του Άρη Τσουκνίδα
Στα πλαίσια του διαλόγου καταθέτω την πολιτική μου θέση σχετικά με το ίδιο το Δημοψήφισμα.
Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι είμαι ενάντια στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα.
Καταρχήν ο τρόπος που διατυπώθηκε είναι ασαφής. Σκεπάζει πολιτικές θέσεις που έπρεπε να τίθενται με καθαρότητα.
Το όχι δεν ξεκαθαρίζει προοπτική και αποτελέσματα, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση και στηρίζει μια πολιτική με την οποία προσωπικά διαφωνώ και θεωρώ ότι είναι αδιέξοδη. Επιπλέον η επιλογη στήριξης του πολιτικού σχεδίου του οχι παραγνωρίζει το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έχει οδηγήσει την πραγματική οικονομία σε αδιέξοδο.
Στο ναι δεν αναγνωρίζω να υπάρχει η Ευρώπη που θέλω, δεν υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας του χρέους μεσα από την συμφωνία και επιπλέον συσπειρώνει ξανά τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
Όποιο απο τα δύο και να βγει οδηγεί σε πολιτική αβεβαιότητα και δεν διασφαλίζει μια άμεση και ξεκάθαρη λύση. Τέλος έχει δημιουργήθει ένα διχαστικό κλίμα στο οποίο αρνούμαι από πολιτική άποψη να συμμετέχω.
Επιπλέον ο τρόπος που διεξάγεται το δημοψήφισμα και το εκλογικό σύστημα δεν δίνουν την δυνατότητα της στοιχειώδους εμφάνισης οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να περιλαμβάνει μια ερώτηση τού τύπου «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις», επιλέχθηκε όμως να μην υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική έκφραση.
Επιπλέον το λευκό δεν έχει ουσιαστικά δύναμη αφού προσμετράται μαζί με τα άκυρα. (Το αποτέλεσμα δεν βγαίνει με απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων αλλά με σχετική πλειοψηφία αφού αφαιρεθούν λευκά και άκυρα).
Συμπερασματικά (για την δικιά μου οπτική) το συγκεκριμένο δημοψήφισμα εγκλωβίζει την ψήφο των πολιτών και περιορίζει την πολιτική έκφραση της βούλησης τους.
Είναι κρίμα η πρώτη φορά αριστερα να λύνει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα για την πορεία της χώρας και της δημοκρατίας με ένα δημοψήφισμα που στερείται δημοκρατίας.
ΥΓ1. Δεν τοποθετούμαι επι της ψήφου αλλά επί της ουσίας του δημοψηφίσματος.
ΥΓ2. Ο νομοθέτης προεβλεψε θεσμικά την θωράκιση του θεσμού του δημοψηφίσματος από τις αυθαιρεσίες της όποιας εξουσίας από την επιλογή δημοψηφισμάτων με ψεύτικα διλήματα. Θέσπισε ασφαλιστική δικλείδα εγκυρότητας ενός δημοψηφίσματος την συμμετοχή κατ ελάχιστο του 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, καθιστώντας και την αποχή πολιτική πράξη.Δυστυχώς αυτή την επιλογή η αντιπολίτευση την «έκαψε» με τις επιλογές της.
ΥΓ3.Tέλος υποστηρίζω ακόμη και αυτή τη στιγμή , να σταματήσει πια η τρέλα μέ αυτό το δημοψήφισμα.Κάθε μέρα που περνά κάνει την επιστροφή σε ομαλές συνθήκες δυσκολότερη.