Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση.
Η Γαλλία έγινε τη Δευτέρα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση, μια απόφαση που χαιρετίστηκε ως ιστορική. Η γαλλική κυβέρνηση έχει διαρκώς υποστηρίξει το δικαίωμα στην άμβλωση έναντι άλλων σκοταδιστικών τακτικών που αναπτύσσονται σε Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε εδάφη της ΕΕ, όπως στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ευρέως αποδεκτό στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να το πιστοποιούν, ενώ πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί να καταστήσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση “μη αναστρέψιμο”. Ανέφερε δε, ότι θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή για τον εορτασμό της ψήφισης της τροπολογίας την Παρασκευή (08/03), Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
Στον αντίποδα, και όντας σε προεκλογικό κλίμα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως θα έβλεπε θετικά την επιβολή απαγόρευσης των αμβλώσεων μετά την 16η εβδομάδα σε εθνικό επίπεδο, προκαλώντας αντιδράσεις από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στην Ουγγαρία, οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση είναι υποχρεωμένες να ακούν πρώτα “τον καρδιακό παλμό του εμβρύου”, πριν αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία. Παρόμοια νομοθεσία έχει εισαχθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας και το Κεντάκι, παρόλο που οι γιατροί λένε ότι η χρήση του όρου “εμβρυϊκός καρδιακός παλμός” είναι ιατρικά ανακριβής.
Προβληματικό πλαίσιο σε Ουγγαρία και Πολωνία
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της Ουγγαρίας, ο τερματισμός της κύησης μπορεί να πραγματοποιηθεί τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης. Ακόμη, μια γυναίκα για να κάνει έκτρωση, θα πρέπει πρώτα να περάσει από οικογενειακές υπηρεσίες για να λάβει συμβουλές για υιοθεσία και να πληροφορηθεί για τα κρατικά επιδόματα, σε μια αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που πέρασε ο Όρμπαν.
Στην Πολωνία, το 2022 η Βουλή της χώρας απέρριψε την πρόταση πρωτοβουλίας πολιτών για χαλάρωση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στην Πολωνία έγινε ακόμη αυστηρότερος το 2020, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και αποφάνθηκε ότι είναι “αντισυνταγματικές” οι αμβλώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου. Επί του παρόντος, η άμβλωση απαγορεύεται στην Πολωνία με εξαιρέσεις τις περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας, καθώς και εάν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας. Περίπου 200.000 Πολωνέζες εκτιμάται ότι εξωθούνται κάθε χρόνο σε “παράνομη” άμβλωση, πολλές φορές καταφεύγοντας στο εξωτερικό.
Στην Αυστρία, η άμβλωση ρυθμίζεται μέσω του ποινικού κώδικα από το 1975, είναι νόμιμη τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά εν συνεχεία ελέγχεται νομικά.
Σε όλη την Ευρώπη, η άμβλωση καλύπτεται από ασφάλιση υγείας μόνο εάν πρέπει να πραγματοποιηθεί για ιατρικούς λόγους, κάτι που δεν είναι το πλέον συχνό. Κοινώς, η επιβάρυνση πάει στις τσέπες των γυναικών. Οι τιμές μάλιστα είναι εξαιρετικά υψηλές σε χώρες όπως η Ρουμανία, όπου η έκτρωση σε μια ιδιωτική κλινική κοστίζει πάνω από 900 ευρώ, την ώρα που ο μηνιαίος μισθός κυμαίνεται γύρω στα 860 ευρώ.
Σε άλλα κράτη, όπως στην Ιταλία, οι νομικές διατάξεις επιτρέπουν στους γιατρούς να αρνούνται να κάνουν έκτρωση, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα. Στη δε Σλοβακία επιτρέπεται μόνο η χειρουργική άμβλωση και πολλές γυναίκες αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αυστρία για να αγοράσουν το χάπι.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η κύηση μπορεί να διακοπεί σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος, εντός των πρώτων 12 εβδομάδων. Αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί, τότε γίνεται άμβλωση έως και την 19η εβδομάδα. Η άμβλωση επιτρέπεται και έως την 24η εβδομάδα αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου, ενώ η άμβλωση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, με βεβαίωση από γιατρό.
Η διακοπή της κύησης γίνεται στον δημόσιο τομέα ωστόσο είναι δύσκολο να κάνει κανείς άμβλωση σε δημόσια νοσοκομεία λόγω υποστελέχωσής τους, αλλά και επειδή γιατροί επικαλούνται “λόγους συνείδησης” ή φόρτο εργασίας.
Σε μια έρευνά του το 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα εντόπισε τουλάχιστον 120 ομάδες που χρηματοδοτήθηκαν από Ρώσους ολιγάρχες ή αμερικανικές ΜΚΟ για να αναζωπυρώσουν τη ρητορική κατά των αμβλώσεων. Αυτές οι ομάδες λαμβάνουν καθαρή υποστήριξη από δεξιά συντηρητικά κόμματα και πολιτικούς, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Ανάλογη ρητορική έχουν ακολουθήσει τα δεξιά κόμματα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), αλλά και εθνικιστικά κόμματα στη δική μας χώρα. Στη “γραμμή” αυτή, από το 2020 και μετά έγιναν τουλάχιστον 20 απόπειρες για απαγόρευση της άμβλωσης στη Σλοβακία, οι οποίες όμως δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε κυβερνητικό επίπεδο.
Αφίσες για “την προστασία του αγέννητου παιδιού” είχαμε δει και στην Ελλάδα.
Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών υποστηρίζουν ότι για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών, το πρώτο βήμα είναι η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε όλη την Ευρώπη, και η άμβλωση να αναγνωριστεί ως υπηρεσία αναπαραγωγικής υγείας.
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποποινικοποιήσουν την άμβλωση
Πριν ενάμιση χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο “το δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση πρέπει να διαφυλαχθεί”.
Στρέφοντας την προσοχή τους στις χώρες της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να αποποινικοποιήσουν την άμβλωση καθώς και να άρουν και να καταπολεμήσουν τα εμπόδια στην ασφαλή και νόμιμη άμβλωση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και άλλα συναφή δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να διασφαλίζονται χωρίς διακρίσεις. Όπως τονίζουν, οι γιατροί δεν θα πρέπει να αρνούνται την πρόσβαση σε φροντίδα άμβλωσης για λόγους θρησκείας ή συνείδησης, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
Στα πλαίσια αυτά, το ΕΚ έχει πολλάκις στηλιτεύσει τις πρακτικές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έναντι του δικαιώματος στην άμβλωση και την παρακώλυσή του, με τις χώρες να βρίσκονται σε καθεστώς “παρακολούθησης” όπως διατυπώνεται και στην τελευταία έκθεση του ΕΚ για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ένωση.
Στο εν λόγω κείμενο οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η έμφυλη βία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της ΕΕ και καταδικάζουν απερίφραστα την ταχεία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στην Πολωνία.
Πηγή : https://www.news247.gr/