της Χαράς Τζαναβάρα
ΚΑΣΣΙΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε κομβικό σημείο της ελληνοαλβανικής μεθορίου θα μετακινηθούν για να κατασκευαστεί το χρυσοφόρο τουριστικό χωριό
Οχυρό του πολεμικού ναυτικού… μετακομίζει για να διευκολυνθούν οι ιδιώτες επενδυτές του δημόσιου κτήματος στην Κασσιόπη. Η στρατιωτική εγκατάσταση λειτουργεί σήμερα σε επίκαιρο σημείο των βόρειων στενών ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία, αλλά θα μεταφερθεί δυτικότερα γιατί στη σημερινή του θέση, που βρίσκεται στο πιο ενδιαφέρον σημείο του ακινήτου, προβλέπεται να κατασκευαστεί το τουριστικό χωριό!
Τα στοιχεία, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (16/2/2013), επιβεβαιώνονται πλήρως από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης, που υποβλήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναφέρει μάλιστα ότι σήμερα η στρατιωτική εγκατάσταση καταλαμβάνει έκταση 12,5 στρεμμάτων αλλά στη νέα της θέση, μέσα στα όρια του υπό εκχώρηση ακινήτου, θα περιοριστεί στα 7,5.
Tσιμεντοποίηση
Η ίδια μελέτη, που χαρακτηρίζει την επένδυση «έντονου δημόσιου συμφέροντος», αποκαλύπτει μια σειρά μέτρα που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, για το οποίο αναφέρει ότι είναι από τα ομορφότερα του νησιού και λόγω έλλειψης πρόσβασης διατηρείται ανέγγιχτο σε πολλά σημεία. Συγκεκριμένα:
*Προτείνεται η λύση του τουριστικού χωριού, αφού εξασφαλίζει -όπως ομολογείται- μεγαλύτερη δόμηση σε σχέση με τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Ετσι θα κατασκευαστούν 36.396 τετραγωνικά, έναντι 28.000 που θα δικαιούνταν με το δεύτερο σενάριο. Αυτή η «τσιμεντοποίηση» των 182 στρεμμάτων, από τα 447 του υπό εκχώρηση κτήματος, διαφημίζεται ως… οικολογική, με το σκεπτικό ότι το ξενοδοχείο στο μελλοντικό τουριστικό χωριό θα καλύπτει μόνον το 20% των τετραγωνικών, έναντι 19.108 τετραγωνικών που θα χτίζονταν σε περίπτωση σύνθετου καταλύματος. Ομολογεί ωστόσο ότι το τουριστικό χωριό θα έχει 1.470 κατοίκους.
*Αποκαλύπτονται, σε άλλα σημεία, οι πραγματικοί λόγοι για την επιλογή της λύσης του τουριστικού χωριού. Επισημαίνεται ότι η Κέρκυρα διαθέτει σημαντικά ξενοδοχεία, στα οποία η πληρότητα σημειώνει συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι το καθεστώς του τουριστικού χωριού έχει εξασφαλισμένη πελατεία. Επιπλέον οι βίλες που στην ουσία θα κατασκευαστούν, θα πουληθούν εύκολα και έτσι οι επενδυτές θα εισπράξουν άμεσα το 80% του κατασκευαστικού κόστους!
*Απορρίπτεται -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες- η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων νήσων, το οποίο από τα τέλη του 2011 είχε ζητήσει να δημιουργηθεί οικολογικό πάρκο στη βόρεια Κέρκυρα, με πυρήνα το δημόσιο κτήμα στην Κασσιόπη, που θα καλύπτει 2.000 στρέμματα. Το «επιχείρημα» που αναφέρεται είναι ότι στη γύρω περιοχή δεν υπάρχουν επαρκή τουριστικά καταλύματα και έτσι το οικολογικό εγχείρημα θα αποτύχει.
Δρόμοι σε δάση
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που εκπονήθηκε από εταιρείες συμβούλων για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, αποκαλύπτει και άλλα περιβαλλοντικά «εγκλήματα» που θα φέρει το επενδυτικό σχέδιο:
*Θα χρειαστεί να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι για την εξυπηρέτηση του τουριστικού χωριού. Ορισμένοι μάλιστα θα διέρχονται και από τη δασική έκταση, ενώ γίνεται λόγος για διαπλάτυνση μονοπατιών που υπάρχουν.
*Θα απαιτηθεί να γίνει εργοστάσιο αφαλάτωσης γιατί η ευρύτερη περιοχή δεν διαθέτει επαρκείς πηγές νερού. Προτείνεται η σωστή λύση της συλλογής και αξιοποίησης του βρόχινου νερού.
*Θα μετατεθεί για επόμενη φάση της επένδυσης το πρόγραμμα συντήρησης και ανάπτυξης της δασικής έκτασης, που υπολογίζεται σε 274 στρέμματα, μαζί με τις δύο λιμνούλες, που προστατεύονται από το διάταγμα για τους μικρούς βιότοπους.
Στη μελέτη γίνεται λόγος για κατασκευή μαρίνας, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για γήπεδο του γκολφ. Δεν αποκλείεται όμως να προστεθεί, αφού είναι επιτρεπόμενη χρήση για τα τουριστικά χωριά.
Via : www.efsyn.gr