Οταν το 2015 χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονταν στην πλατεία Βικτωρίας και στις αποβάθρες του Πειραιά, η Γιώτα Πούλου, δήμαρχος Λεβαδέων, αποφάσισε να μη μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια». «Υπήρχε μεγάλο κτιριακό απόθεμα στην πόλη μας, όπως πιθανότατα σε όλες τις επαρχιακές πόλεις», περιγράφει στην «Κ» η κ. Πούλου, η οποία αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος «ESTIA» της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κατόρθωσε να προσφέρει στέγη σε ανέστιους πρόσφυγες, εργασία σε νέους πτυχιούχους και «ζωή» σε έρημα ακίνητα. Σήμερα, 80 διαμερίσματα κατοικούνται από περίπου 450 άτομα, ενώ η Λιβαδειά ήρθε πρώτη στην ένταξη προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με 180 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες. «Τώρα, φιλοδοξούμε να περάσουμε στο στάδιο της ένταξης, μέσω του προγράμματος «Helios» που καταγράφει τις δεξιότητες των προσφύγων, ώστε να τους προωθήσει στην αγορά εργασίας και να κατακτήσουν εκ νέου την αυτονομία τους».
Την ίδια εποχή που η Γιώτα Πούλου αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον «Ξένιο Δία» των συμπατριωτών της, ο δήμαρχος της γερμανικής κωμόπολης Altena, Andreas Hollstein, ζητούσε από την κεντρική διοίκηση να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από εκείνους που ήδη η πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μέσω του συστήματος κατανομής, είχε αναλάβει.
«Από το 2012 υλοποιούσαμε πολλά προγράμματα, αρχικά πιλοτικά, προς όφελος των προσφύγων», εξηγεί ο Χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος, «ομάδα εθελοντών παρέχει μαθήματα γερμανικών στους πρόσφυγες από την πρώτη μέρα, ενώ καθιερώσαμε ένα σύστημα “υιοθέτησης” κάθε άρτι αφιχθείσας οικογένειας αιτούντων άσυλο από μια γερμανική οικογένεια». Υποχρέωση των θετών… γονιών ήταν η ηθική συμπαράσταση και η πρακτική βοήθεια σε καθημερινές προκλήσεις: «από τον διαχωρισμό των σκουπιδιών μέχρι τη διεκπεραίωση πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών». Σήμερα, περίπου το 30% των προσφύγων της Altena εργάζεται – έστω part time. Η νίκη του Γερμανού δημάρχου, τον οποίο η Αγκελα Μέρκελ βράβευσε το 2017 για τη συνεισφορά του στην ενσωμάτωση προσφύγων, δεν υπήρξε αλώβητη: τον Νοέμβριο δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από δημότη με πρόσχημα την πολιτική του στο προσφυγικό, ενώ είχε προηγηθεί εμπρησμός σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων τον Οκτώβριο του 2015.
Ηταν ζήτημα χρόνου η Ελληνογερμανική Συνέλευση, το δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων από τις δύο χώρες με νέο επικεφαλής τον Norbert Barthle, να φέρει σε επικοινωνία τους πρωτοπόρους δημάρχους.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της γερμανικής πρεσβείας και της Υπατης Αρμοστείας, είχε ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. «Μας ενδιαφέρει μια καινοτόμος μέθοδος εκμάθησης γερμανικών όπως και η οργάνωση των εθελοντών τους», σημειώνει η Ελληνίδα δήμαρχος, που υποδέχθηκε τον ομόλογό της ανήμερα της ευρωπαϊκής συνόδου για το προσφυγικό, αποστέλλοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα. «Αν και μικροί δήμοι, δίνουμε το “παρών” για την εξεύρεση λύσεων και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η κ. Πούλου. «Η ύπαρξή μας αποδεικνύει ότι θαρραλέοι δήμαρχοι υπάρχουν παντού, σε κάθε χώρα αλλά και σε διαφορετικές παρατάξεις», σχολίασε ο Γερμανός δήμαρχος στην «Κ», εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την Ελληνίδα δήμαρχο.
Via : www.kathimerini.gr