του Τάσου Παππά
Άκουσα με τη δέουσα προσοχή τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Το θέμα (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, έμμεσοι φόροι) προσφερόταν για επίδειξη λαικότητας.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μειμαράκης είπε το εξής εκπληκτικό για εκπρόσωπο συντηρητικής παράταξης: «έρχεται ο βαρύς χειμώνας της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς» .Τρίζουν τα κόκαλα του Φρίντριχ Χάγιεκ και του Μίλτον Φρίντμαν, των γκουρού δηλαδή του νεοφιλελευθερισμού. Αν ζούσαν θα έσκιζαν τα πτυχία τους και θα έριχναν στην πυρά τα συγγράμματα τους επειδή δεν στάθηκαν ικανοί να ανακαλύψουν, πριν από τον κ. Μειμαράκη, τη σχέση ανάμεσα στην Αριστερά και τον νεοφιλελευθερισμό.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον απόντα Α.Τσίπρα σημείωσε πως «είστε μια ανάλγητη κυβέρνηση, δεν είναι αυτό Αριστερά, αντί να εξαφανίσετε τον ΕΝΦΙΑ, εξαφανίζετε την ιδιοκτησία των πολιτών».
Απορία πρώτη: Οι κυβερνήσεις Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ που έφεραν και εφάρμοσαν δύο μνημόνια ήταν φιλολαϊκές; Ήταν κι αυτές ανάλγητες;
Αν έχει αυτή τη γνώμη γιατί δεν το έχει παραδεχτεί μέχρι τώρα η κ. Γεννηματά; Το αν αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της Αριστεράς δεν αφορά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφορά τους πολίτες. Για το θέμα αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να ομιλεί και κυρίως δεν μπορεί να μοιράζει διαπιστευτήρια αριστεροσύνης. Έχει εγκαταλείψει από καιρό τις όποιες αριστερές θέσεις του.
Απορία δεύτερη: Κατηγορεί η κ. Γεννηματά την κυβέρνηση ότι αντί να εξαφανίσει τον ΕΝΦΙΑ, εξαφανίζει την ιδιοκτησία των πολιτών.
Μήπως κάποιος πρέπει να επισημάνει στην κ. Γεννηματά ότι τον ΕΝΦΙΑ σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ; Τόσο κοντή μνήμη έχουν στη Χ. Τρικούπη ή απλώς λαικίζουν ασυστόλως, ελπίζοντας ότι η κοινωνία έχει ξεχάσει τις πολιτικές τους και τους έχει δώσει συγχωροχάρτι;
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ομολογουμένως πιο συγκρατημένος στο λόγο του. Απέφυγε την αριστερή πλειοδοσία. Κάλεσε πάντως την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό επειδή τον εξαπάτησε υποσχόμενη έναν άλλο δρόμο που όμως δεν υπάρχει.
Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τους αρχηγούς αυτών των κομμάτων.
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, και τα τρία κόμματα ζητούσαν μετ’ επιτάσεως από τον Τσίπρα να υπογράψει συμφωνία, την όποια συμφωνία, προκειμένου να μη βγει η χώρα από την ΟΝΕ. Ο Τσίπρας το έκανε. Σήμερα τον εγκαλούν για ασυνέπεια λόγων και έργων.
Έχουν δίκιο. Άλλα έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα πράττει. Αν όμως ο Τσίπρας παρέμενε συνεπής σε όσα είχε διακηρύξει προεκλογικά θα πηγαίναμε σε σύγκρουση με τους εταίρους και πιθανότατα η χώρα θα έφευγε από το ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή ο Τσίπρας θα ήταν μεν συνεπής, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τον κατηγορούσαν για εσχάτη προδοσία και θα απαιτούσαν να προσαχθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.
Κοντολογίς: Κριτική στην κυβέρνηση και μάλιστα σκληρή νομιμοποιούνται να κάνουν το ΚΚΕ που θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός ευρωζώνης, η ΛΑ.Ε. που δεν πιστεύει ότι θα καταστραφεί η οικονομία αν επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα και εκείνες οι δυνάμεις που είναι αντίθετες στη γραμμή «ευρώ πάση θυσία».
Οι υπόλοιποι καλό είναι να σιωπούν γιατί εκτίθενται και μάλιστα ανεπανόρθωτα.
Όπως επίσης εκτίθενται γιατί τόσους μήνες δεν έχουν προφέρει ούτε μία λέξη κριτικής κατά των δανειστών. Αναρωτιέμαι γιατί.
Via : www.efsyn.gr