ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Η ΙΕΡΙΣΣΟΣ – ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ – ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
του Βασίλη Παπαναστασούλη
Τσίκνισαν με δακρυγόνα και με καπνούς στα φλεγόμενα οδοφράγματα οι κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια της βίαιης αστυνομικής επιχείρησης σύλληψης υπόπτων για τον εμπρησμό στις Σκουριές.
Οι Ιερισσιώτες, βλέποντας την αστυνομική πομπή να πλησιάζει στο χωριό τους, μπλόκαραν τις κλούβες με τις διμοιρίες των ΜΑΤ στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα. Ακολούθησαν σφοδρά επεισόδια, με αποκορύφωμα το βομβαρδισμό με χημικά ακόμα και στην αυλή του Γυμνασίου-Λυκείου Ιερισσού, με αποτέλεσμα μαθητές να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.
Η ένταση ξεκίνησε από τα ξημερώματα, όταν έγινε προσαγωγή ατόμων που φέρονται ότι ταυτίζονται με ευρήματα από την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» πριν από 18 μέρες. Το περιστατικό προκάλεσε την κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων. Γύρω στις 9 το πρωί οι προσαχθέντες επέστρεψαν στην Ιερισσό συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, παρουσία δικαστικών λειτουργών, για να γίνουν έρευνες στα σπίτια τους.
Τότε άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και οι κάτοικοι έστησαν οδόφραγμα στον κεντρικό δρόμο, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και σε άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών.
Στους δρόμους
«Στην Ιερισσό συγκεντρώθηκε κόσμος από το χωριό, αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως η Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς προσαγωγές, ακόμη και ανηλίκων, στο πλαίσιο της έρευνας για το επεισόδιο στις Σκουριές. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να μην επιτρέψει στα ΜΑΤ να μπουν στο χωριό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλης Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας ότι προκλήθηκε αναστάτωση και κινδύνευσαν ακόμη και γυναικόπαιδα.
Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιερισσού, που βρίσκεται κοντά στο τμήμα, έπεσαν χημικά, προκαλώντας πανικό και αναπνευστικά προβλήματα σε τουλάχιστον πέντε μαθήτριες και μια καθαρίστρια.
«Τα παιδιά που βρίσκονταν στο προαύλιο προσβλήθηκαν από τα δακρυγόνα, μπήκαν στο κτήριο και έπαθαν κρίση πανικού. Μαθητές ηλικίας 13-14 χρόνων πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να κλαίνε. Μια μαθήτρια της Α’ Λυκείου έβγαλε εξανθήματα, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και λιποθύμησε. Καλέσαμε τους γιατρούς από το απέναντι πολυδύναμο ιατρείο, αλλά άργησαν να έρθουν, επειδή μπροστά στην είσοδο του σχολείου γίνονταν συμπλοκές ανάμεσα στους κατοίκους και στα ΜΑΤ. Εζησα απερίγραπτες, πρωτόγνωρες στιγμές», ανέφερε στην «Ε» ο λυκειάρχης Αριστοφάνης Μπολώνης, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα σε ένδειξη συμπαράστασης σε συμμαθητές τους που προσάγονται από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για τον εμπρησμό στις Σκουριές. «Ζούμε ένα μαρτύριο, εμείς οι εργαζόμενοι και τα παιδιά», συμπλήρωσε.
Με ανακοίνωσή της η αστυνομία κάνει λόγο για «περιορισμένη χρήση δακρυγόνων», διαψεύδοντας τις ρίψεις μέσα στο σχολείο. «Περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν, απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου-Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών. Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο αστυνομικοί. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε ΜΜΕ για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής διαψεύδονται κατηγορηματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Την ώρα των επεισοδίων, οι δικηγόροι Μ. Λαμτζίδης, Σ. Πετρίδης, Ε. Ιωαννίδου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη. Ζήτησαν «να αποκατασταθεί η νομιμότητα και οι αστυνομικές έρευνες να γίνουν με τον σωστό τρόπο». Ο κ. Γιαννάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του συνέστησε να επικοινωνήσει με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αποσύρει τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έκρυθμης κατάστασης.
Παράλληλα, κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής, με τους δικηγόρους τους.
Οι κάτοικοι παρέμεναν ως αργά τη νύχτα στο οδόφραγμά τους, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν τέσσερις συλλήψεις ντόπιων.
Σφοδρές αντιπαραθέσεις και στη Βουλή για τα επεισόδια
Σφοδρή αντιπαράθεση προκλήθηκε στη Βουλή λίγη ώρα μετά τα επεισόδια στην Ιερισσό της Χαλκιδικής μεταξύ Ν.Δ. και αντιπολίτευσης, ενώ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκας συντάχθηκε με τους αντιδρώντες.
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου κατήγγειλε τις δυνάμεις των ΜΑΤ ότι πολιορκούν την πόλη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αισθάνονται «ελεύθεροι πολιορκημένοι». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ.
Ανάλογο αίτημα εξέφρασε και ο κ. Δριβελέγκας, που εκλέγεται στην περιοχή, ο οποίος πρότεινε παράλληλα να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν οι κάτοικοι της περιοχής αν θέλουν ή όχι την επένδυση.
«Ο λαός είναι εχθρός σας. Πρόκειται για ντροπή και βαρβαρότητα», είπε και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, που ζήτησε άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ, ενώ ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) δήλωσε ότι τα ΜΑΤ έχουν μετατραπεί σε στρατό κατοχής.
Στον αντίποδα, ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η αστυνομική δύναμη συνόδευσε δύο εισαγγελείς οι οποίοι είχαν μεταβεί στην πόλη για να διεξαγάγουν έρευνα για τον εμπρησμό και τις καταστροφές που είχαν γίνει προ εβδομάδων στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Κάποιοι -συνέχισε ο κ. Καλαφάτης- εμπόδισαν την έρευνα, έκαψαν ελαστικά και γι’ αυτό έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.
Στο ίδιο μήκος ήταν και τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη. «Η αστυνομία έπρεπε να διενεργήσει ελέγχους για να βρει ποιοι ήταν οι υπαίτιοι των τελεσθέντων κακουργηματικών πράξεων», είπε ο κ. Βορίδης. Επίσης κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να ξεκαθαρίσουν εάν συντάσσονται με την παρεμπόδιση της εισαγγελικής έρευνας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει περιστατικά ανομίας.
Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης κατήγγειλε την αστυνομική αυθαιρεσία. Σημείωσε πάντως ότι είναι αυτονόητη η υποχρέωση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών να προβαίνουν σε ενέργειες διερεύνησης εγκληματικών πράξεων.
Άγρια ζώα απειλούνται με αφανισμό
«Το έργο επέκτασης των μεταλλευτικών-μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» δεν πρέπει να προχωρήσει, μια και σχεδιάζονται παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν κρίσιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σημαντικά οικολογικές περιοχές για το λύκο, το τσακάλι και τη βίδρα».
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν δύο μελέτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», που συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού από την πρώτη στιγμή και καλεί όλους στην πορεία που διοργανώνεται από τις επιτροπές αγώνα το Σάββατο, στις 11.30, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με βασικό σύνθημα: «Η προστασία της φύσης είναι υποχρέωση της πολιτείας και δικαίωμα των πολιτών» (άρθρο 24 του ισχύοντος ελληνικού Συντάγματος).
Η «Καλλιστώ», που σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή, έχει εκπονήσει δυο μικρές μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταλλευτικών-μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη Χαλκιδική, σε ό,τι αφορά τρία είδη σπάνιας πανίδας της περιοχής.
Καταστολή και αυταρχισμός
Σε όργιο αστυνομικής καταστολής και αυταρχισμού αναφέρονται τα κόμματα της Αριστεράς μετά τα χθεσινά πολύ βίαια επεισόδια στη Χαλκιδική και τη νέα επέμβαση των ΜΑΤ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας απέφυγαν να πουν λέξη για τα επεισόδια με τη ρίψη δακρυγόνων ακόμη και μέσα σε σχολείο. Αντίθετα, εστίασαν στην υπεράσπιση της επιχείρησης και εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, περί στοχοποίησης επενδύσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πραγματικές συνθήκες κατοχής στην Ιερισσό, με εισβολές σε σπίτια, προσαγωγές ανήλικων μαθητών, χρήση χημικών και προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους κατοίκους, ώστε να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης περιοχής, δείχνοντας το αυταρχικό της πρόσωπο ακόμη μία φορά. Σημείωσε επίσης ότι ο ζήλος της κυβέρνησης Σαμαρά για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι τέτοιος, που δίνει εντολές για τη συνέχιση και την όξυνση της αδικαιολόγητης και απροκάλυπτης χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην επιχείρηση αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής και να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από την περιοχή.
Στο ίδιο πνεύμα, το ΚΚΕ καταγγέλλει με τη σειρά του την κυβέρνηση και κάνει επίσης λόγο για όργιο αυταρχισμού που εξαπέλυσε εις βάρος του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού στη Χαλκιδική, με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Αναφέρεται ακόμη στις εικόνες που έρχονται από τη Χαλκιδική, με διμοιρίες των ΜΑΤ να εισβάλλουν σε σπίτια και σχολεία και να επιχειρούν να κάνουν έρευνες και συλλήψεις, ενώ κάνουν και χρήση χημικών, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και μικρούς μαθητές. «Να σταματήσουν τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και να απορρίψουν τις συκοφαντίες και τα ψέματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική και τη δράση της», τονίζει το ΚΚΕ.
Παραβλέποντας όσα διαδραματίστηκαν χθες, το μέγαρο Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία για την είσπραξη μεταλλευτικών δικαιωμάτων υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να απαντήσει στην κριτική ότι υπερασπίζεται με πάθος μία επένδυση από την οποία δεν έχει να κερδίσει τίποτε το δημόσιο ταμείο. Παράλληλα, το κόμμα της Ν.Δ. επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ανασύροντας απόκομμα της εφημερίδας «Αυγή» από τις 2 Μαΐου του 2010, στο οποίο υπήρχε διαφήμιση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Συγγρού παρουσίαζε την πληρωμένη καταχώριση ως εξύμνηση της επιχείρησης από το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να επισημαίνει ότι επρόκειτο για διαφήμιση και όχι για ρεπορτάζ της εφημερίδας. Με βάση αυτή τη λογική, το κόμμα της Ν.Δ. εξήγαγε το συμπέρασμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε στάση, στοχοποιώντας την επένδυση και τους εργαζομένους, επειδή η κυβέρνηση προχώρησε στην εξασφάλιση τελών υπέρ του Δημοσίου.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της αστυνομίας στη Χαλκιδική η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι η διενέργεια των ερευνών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τα ατομικά δικαιώματα
Via : www.enet.gr