Των Τάσου Τσακίρογλου, Νίκου Φωτόπουλου
Ο Νίκος Χρυσόγελος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα και τη συγκρότηση διαφορετικού ευρωψηφοδελτίου, ενώ ο Βαγγέλης Πισσίας τον εγκάλεσε ότι για μία ακόμη φορά αντιμετώπισε τους Οικολόγους Πράσινους με ιδιοκτησιακή αντίληψη.
Οριστικό πρέπει να θεωρείται πλέον το σχίσμα και η διάσπαση στους Οικολόγους Πράσινους, έτσι όπως βεβαιώθηκε στο συνέδριο που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη σε κλίμα έντασης, αντεγκλήσεων και ριζικών πολιτικών διαφωνιών για το μέλλον, τον προσανατολισμό και τον έλεγχο του κόμματος.
Ο νυν ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος, αμέσως μετά το συνέδριο ανακοίνωσε μέσω της «Εφ.Συν.» την αποχώρησή του από το κόμμα και τη συγκρότηση διαφορετικού ευρωψηφοδελτίου, υπό τον τίτλο «Οικολόγοι Πράσινοι – Κοινωνική Εναλλακτική Λίστα», με «ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Θα ζητήσει διαγραφή
Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα επιπλέον, λέγοντας ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα τη διαγραφή των Οικολόγων Πράσινων, αφού, όπως τόνισε, «το δυσφημούν στην Ευρώπη». Από την πλευρά του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας τόνισε: «Το συνέδριο καταδίκασε ως απαράδεκτες και αντικαταστατικές τις κινήσεις διαγραφής του Ν. Χρυσόγελου, αλλά δεν κατάφερε να αποδείξει ότι βλέπει θετικά ένα πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών».
Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Πισσίας: «Για ακόμα μία φορά ο Ν. Χρυσόγελος αντιμετώπισε τους Ο.Π. με ιδιοκτησιακή αντίληψη. Οι τριβές μαζί του έχουν χρονικό βάθος. Στο δίλημμα “συστημικός περιβαλλοντισμός ή κοινωνική πολιτική οικολογία” δίνει τη δική του απάντηση. Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που ωρίμασε για μια πορεία στον δρόμο προς την κοινωνία, την ενίσχυση της παρέμβασης στους κοινωνικούς αγώνες και στα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα, με κυρίαρχο αυτή την περίοδο το ζήτημα της απειλής από την επεξεργασία των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Η πλειοψηφία του κόμματος πιστεύει ότι αυτό είναι το περίφημο “άνοιγμα στην κοινωνία”». Στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι η προσπάθεια του ευρωβουλευτή για τη συγκρότηση «εναλλακτικής λίστας» συνιστούσε ουσιαστικά τη δημιουργία κόμματος μέσα στο κόμμα, εκτίμηση την οποία στήριζαν και στην πρότασή του για συγκρότηση μιας «Διοικούσας Επιτροπής», στην οποία θα γινόταν «μεταφορά πόρων» (από τη χρηματοδότηση του κόμματος).
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση για τη διαμόρφωση άλλης λίστας εν όψει των ευρωεκλογών απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα των συνέδρων, όπως αρνητική ήταν και η απόφαση, μετά από πρόταση Χρυσόγελου, να διαγραφούν όλοι όσοι τον διέγραψαν πριν από μερικές μέρες. Η διαγραφή του, ωστόσο, δεν είχε επικυρωθεί, όπως απαιτεί το καταστατικό, από το Πανελλαδικό Συμβούλιο.
Οι σύνεδροι που παρέμειναν αποφάσισαν να συμπληρωθεί η ευρωλίστα που καταρτίστηκε μετά το εσωκομματικό δημοψήφισμα με δύο άτομα από κάθε Περιφέρεια, αλλά και πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών, ενώ η τελική μορφή της θα εγκριθεί από το Πανελλαδικό Συμβούλιο στις 29 και 30 Μαρτίου.
Η οξεία εσωκομματική κρίση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν ο νυν ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Χρυσόγελος, αμφισβήτησε επί της ουσίας την επικράτηση του Βαγγέλη Πισσία στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ευρωλίστα, θέτοντας ζήτημα αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των Οικολόγων Πράσινων και καταγγέλλοντας την ύπαρξη εσωκομματικών «αντιδημοκρατικών μηχανισμών». Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησαν «εξωδίκως» εσωκομματικές πιέσεις προς τον επικεφαλής της ευρωλίστας να παραιτηθεί, αλλά και συντροφικά μαχαιρώματα περί «κρυφής ατζέντας», «αριστερισμού» και «εθνικισμού».
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ως «φυσιολογικό» αποτέλεσμα μιας μακράς κρίσης προσανατολισμού των Οικολόγων Πράσινων, με εσωτερική διαπάλη σχετικά με τη θέση τους στο φάσμα μεταξύ Αριστεράς – Σοσιαλδημοκρατίας και Φιλελευθερισμού, η οποία, αναπόφευκτα, προσωποποιήθηκε, δημιουργώντας εντάσεις, αμφισβητήσεις και συγκρούσεις. Τελικά, οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις οδήγησαν σε αποκλίνουσες πορείες και έθεσαν το «πράσινο» κίνημα απέναντι σε νέες προκλήσεις και κινδύνους.
Via : www.efsyn.gr