Σαν σήμερα, 6 Μαρτίου το 1990 η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει την «υπόθεση Κιάππε», συγκλονίζοντας τον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και του αθλητισμού ευρύτερα. Από τότε έχουν περάσει χρόνια, αλλά όπως νωρίτερα, έτσι και μετέπειτα, τα σκάνδαλα στον ελληνικό αθλητισμό συνεχίζονται και απλώς επιβεβαιώνουν όλο και πιο έντονα, τη «βρωμιά» που επικρατεί στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά και τις στενές σχέσεις των αθλητικών παραγόντων με το πολιτικό σύστημα.

Το 3pointmagazine.gr με αφορμή την «υπόθεση Κιάππε» παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά σκάνδαλα στον χώρο του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν ένα κοινό, την ατιμωρησία όσων ενεπλάκησαν σε αυτά, αφού στο «πλυντήριο» της διαπλοκής αθλητισμού-πολιτικής, οι έχοντες δύναμη είναι αυτοί που πάντα «ξεπλένονται».

«Υπόθεση Κιάππε»
Ο Κωνσταντίνος Κιάππε εργαζόταν στην ΕΠΟ, με ειδικότητα στις διεθνείς σχέσεις. Σε επιστολή του αποκάλυψε την έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA, στην οποία γινόταν λόγος για κυκλώματα που ρύθμιζαν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όπως αποκαλύφθηκε όμως στη συνέχεια, ήταν ο ίδιος ο Κιάππε που είχε συντάξει και στείλει την επιστολή προς τη FIFA (με τη βοήθεια της μητέρας και της μνηστής του!), στις 12 Μαρτίου, κατόπιν πιέσεων, όπως τόνισε, από κάποιον «Θαλή από το Ρέθυμνο», ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν ένας πανίσχυρος παράγοντας του ποδοσφαίρου.

Μετά από διάφορα ευτράπελα, που περιλαμβάνουν την φυγή στην Ελβετία, του Κιάππε, για μία μέρα, η ΕΠΟ έστειλε επιστολή στη FIFA βεβαιώνοντας ότι επρόκειτο περί παρεξηγήσεως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποδέχθηκε τις εξηγήσεις και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Ο Κιάππε καταδικάστηκε και εξέτισε 10μηνη φυλάκιση.

Yπόθεση «λουλουδιών»
28 Μαΐου 1975. Το παιχνίδι για τα ημιτελικά του κυπέλλου ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό ήταν μονό και σε ουδέτερο γήπεδο (στην Τούμπα). Λίγο πριν τη σέντρα διαπιστώνεται ότι δύο βασικοί παίκτες του Ηρακλή, ο σεντερ μπακ Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και ο μέσος Τάκης Νικολούδης, έλειπαν. Αφού μαθεύεται ότι οι δύο παίκτες έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, το παιχνίδι αρχίζει, ο Ηρακλής προηγείται 1-0 αλλά τελικά χάνει το ματς με 1-2.

Στη συνέχεια μαθεύεται ότι ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και νυν του Ηρακλή, Γιώργος Ροκίδης, δέχθηκε πρόταση του «πράσινου» παράγοντα Αντώνη Μαντζαβελάκη και πλησίασε τους Χαλιαμπάλια, Νικολούδη, προτείνοντας τους χρήματα ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στο κρίσιμο παιχνίδι του κυπέλλου (από το οποίο τελικά απουσίασαν ακριβώς για αυτό τον λόγο). Η υπόθεση ονομάστηκε «Υπόθεση των λουλουδιών» αφενός γιατί το «σύνθημα» θα ήταν μία ανθοδέσμη λουλούδια στη σέντρα και αφετέρου γιατί στις συνομιλίες των εμπλεκομένων, τα χρήματα αναφέρονταν ως «λουλούδια».

Ο Παναθηναϊκός ωστόσο δεν τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στην Β΄ Εθνική, καθώς ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Ανδριανόπουλος, είχε ψηφίσει υπέρ του στην τριμελή ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί, αφού «δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου».

«Υπόθεση Τσίγκοφ»
16 Μαρτίου του 1988. Η Λάρισα φλέγεται. Επτά αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος και με την ΑΕΛ να βαδίζει ολοταχώς προς την κατάκτησή του, εβρισκόμενη στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ο αθλητικός δικαστής αποφασίζει να της αφαιρέσει 4 βαθμούς. Οπαδοί της ομάδας βγαίνουν στην Εθνική και «κόβουν» την Ελλάδα στη μέση, όπως κλείνουν για 36 ώρες και τη σιδηροδρομική γραμμή, αυτοκίνητα, μηχανές και πεζοί ξεσηκώνονται και καίνε λάστιχα, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση αυτή.

Ο λόγος; Ο ντοπαρισμένος Γκιόργκι Τσίγκοφ, που είχε βρεθεί θετικός στην ουσία ‘κοδεΐνη’ (που χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση του βήχα), μετά τον αγώνα της ΑΕΛ με τον Παναθηναϊκό στο Αλκαζάρ, στις 27 Δεκεμβρίου του 1987, όπου η ομάδα του κάμπου είχε νικήσει 2-1.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και αφήνουν την υπόνοια της δολιοφθοράς από την πλευρά των πρασίνων, είναι διάφορα. Γιατί ο Παναθηναϊκός επέλεξε σε εκείνο τον αγώνα να κάνει χρήση του δικαιώματός του για αντιντόπινγκ κοντρόλ στον αντίπαλο (ενώ μέχρι τότε καμία ομάδα δεν το είχε ζητήσει); Γιατί ο Τσίγκοφ επέλεξε να ντοπαριστεί με μία ουσία που δεν θα βελτίωνε την απόδοσή του; Και πώς οι «πράσινοι» επέλεξαν τον Τσίγκοφ (που είχε μπει ως αλλαγή, είχε παίξει περίπου 20 λεπτά και δεν επηρέασε ιδιαίτερα το παιχνίδι) για να ελεγχθεί στο αντιντόπινγκ;

Σε κάθε περίπτωση το αίσθημα δικαίου, η αγωνιστική υπεροχή και ο πρότερος έντιμος βίος της ΑΕΛ δεν επέτρεψαν την τιμωρία της και έτσι λίγο καιρό μετά η ομάδα κατακτούσε τον πρώτο της τίτλο, στην προτελευταία στροφή του πρωταθλήματος.

«Η Δίκη του αιώνα» ή Γιώργος Κοσκωτάς
Ημιτελικά του Κυπέλλου 1988. Η ΑΕΚ μετά το ευνοϊκό 1-1 του πρώτου αγώνα στο Καραϊσκάκη υποδέχεται τον Ολυμπιακό με φόντο τον τελικό. Χάνει 3-1 και αποκλείεται. Ένας αποκλεισμός σίγουρα δεν είναι και το τέλος του κόσμου, αυτό ωστόσο που έμεινε από το παιχνίδι εκείνο, ήταν οι σοβαρές υπόνοιες για δωροδοκία των παικτών της ΑΕΚ από τη διοίκηση των ερυθρόλευκων, ήτοι τη διοίκηση Γιώργου Κοσκωτά.

Μία μέρα πριν το ντέρμπι έρχεται στο φως η είδηση πως ο παλιός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Ντίνος Μπαλής επισκέφθηκε με λουλούδια τον τερματοφύλακα της ομάδας Θεολόγη Παπαδόπουλο, με σκοπό να δωροδοκήσει τόσο αυτόν, όσο και τον Βασίλη Βασιλάκο. Μετά την ήττα και τον αποκλεισμό μάλιστα ο Παπαδόπουλος -που είχε πραγματοποιήσει μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της καριέρας του- γίνεται στόχος αποδοκιμασιών, ωστόσο η δωροδοκία ποτέ δεν αποδείχθηκε και ο Ολυμπιακός δεν τιμωρήθηκε. Λίγο καιρό αργότερα βέβαια, ο Γιώργος Κοσκωτάς θα έμπαινε στη φυλακή για σωρεία άλλων αδικημάτων.

«Η παράγκα του μπαρμπά-Θωμά»
Το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον επαγγελματικό αθλητισμό γενικότερα, αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ κανένας, από κανένα ποινικό δικαστήριο, είναι η περιβόητη “παράγκα”. Εμπνευσμένη από τον τίτλο του ομώνυμου μυθιστορήματος, αφού και εδώ ο πρωταγωνιστής ήταν Θωμάς.

Συγκεκριμένα ο Θωμάς Μητρόπουλος. Την 1/4/2002, στην τηλεοπτική εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, παρουσιάστηκαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του προαναφερθέντος τότε παράγοντα του Ολυμπιακού, επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη, (με μακρά θητεία και στο Αιγάλεω) με παράγοντες και διαιτητές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο κάδρο, η απόλυτη κυριαρχία της ομάδας του Πειραιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που της απέφερε τίτλους, χρήμα και δόξα υπό αμφισβήτηση. Η περιβόητη φράση του στενού του αρχιδιαιτητή και στενού του φίλου, Γιάννη Σπάθα, έχει μείνει στην ιστορία: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι άλλοι να πάνε να γαμ…»

«Κεντέρης-Θάνου»
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην Ελλάδα έλαβε χώρα την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004 και αφορούσε στον στίβο. Ο χρυσός ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ στα 200 μέτρα, Κώστας Κεντέρης και η αργυρή ολυμπιονίκης στα 100, Κατερίνα Θάνου, μία μέρα πριν την έναρξη των αγώνων κλήθηκαν να εμφανιστούν σε αιφνιδιαστικό αντιντόπινγκ κοντρόλ, κάτι όμως που δεν έκαναν, επικαλούμενοι τροχαίο ατύχημα.

Λίγο μετά (18/8) και αφότου πέρασαν από ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ, απέσυραν τη συμμετοχή τους από τους αγώνες, ενώ μετά από επίσημη έρευνα των αστυνομικών αρχών αποκαλύφθηκε ότι ουδέποτε είχαν ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους, Χρήστου Τζέκου. Η IAAF τους επέβαλε προσωρινή ποινή αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα που άρχισε να ισχύει από τις 22 Δεκεμβρίου 2004, ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκαν και οι ίδιοι ότι απέφυγαν τον έλεγχο εσκεμμένα, προκειμένου να μην υποβληθούν στο αντιντόπινγκ κοντρόλ.

Σοφιάννα Μπονοβόλια

Via : www.alterthess.gr