Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ
Βίαιη ανατροπή σκηνικού, μόνο όμως σε επίπεδο συντεχνίας και όχι σε επίπεδο ουσίας, φαίνεται ότι επιχειρεί ο υπουργός Υγείας με την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να διατηρήσει το ίδιο σύστημα στα φάρμακα με το οποίο κάποιοι γιατροί (πολλοί ή λίγοι, δεν έχει καμία σημασία) επωφελούνται από το υπάρχον καθεστώς διάθεσης των φαρμάκων στην αγορά. Ετσι ο κ. Γεωργιάδης ουσιαστικά προσδοκά να αντικαταστήσει το φαύλο κύκλωμα των ολίγων γιατρών με ένα άλλο, που θα αποτελεί το φαύλο σύστημα των ολίγων φαρμακοποιών. Τελικά με όλες αυτές τις δήθεν κοσμογονικές αλλαγές το μόνο που θα κάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι να συντηρήσει τη ροή πολιτικού χρήματος.
Μέχρι τώρα, το σύστημα των φαρμάκων προωθούσε μέσω των γιατρών αλλά και του πολιτικού συστήματος συγκεκριμένα φάρμακα στην αγορά, με αποτέλεσμα την υψηλή σε βαθμό αισχροκέρδειας κερδοφορία εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, του συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Στόχος 60% αντίγραφα
Πλέον και εφ’ όσον προωθηθούν οι πολιτικές αλλαγές του κ. Γεωργιάδη, το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι τα φάρμακα δεν θα είναι επώνυμα (που σε κάποιες περιπτώσεις σημαίνει και κίνδυνο για τους ασθενείς, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από τρίτες χώρες) και το «παιχνίδι» θα το κάνουν οι (ολίγοι) φαρμακοποιοί, ενώ τώρα το διεξάγουν οι (ολίγοι) γιατροί.
Στους ολίγους αυτούς γιατρούς πάτησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης για να προωθήσει την πολιτική του περί αύξησης των γενοσήμων στο 60%, που διακαώς επιθυμεί η τρόικα.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας δεν δίστασε να κατηγορήσει ότι «τα παίρνουν» όλοι οι γιατροί που συνταγογραφούν πρωτότυπα φάρμακα, δηλαδή με εμπορική ονομασία.
«Αν πάω σε ένα γιατρό και επιμένει να πάρω φάρμακο με εμπορική ονομασία, θα πω ότι αυτός «τα παίρνει»», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Δήλωση που ουσιαστικά καθιστά όλους τους γιατρούς διεφθαρμένους, καθώς σχεδόν το σύνολο του ιατρικού κόσμου συνταγογραφεί με εμπορική ονομασία.
Η δήλωση αυτή… έβγαλε από τα ρούχα τους τούς γιατρούς, με αποτέλεσμα και αυτοί να εξακοντίσουν αντίστοιχες κατηγορίες εναντίον του υπουργού Υγείας.
«Η δήλωση του κ. Α. Γεωργιάδη ότι όποιος ιατρός συνταγογραφεί πρωτότυπα φάρμακα θα θεωρήσει ότι τα παίρνει, είναι απολύτως απαράδεκτη προσβάλλει το σύνολο της ιατρικής κοινότητας και τη νοημοσύνη των Ελλήνων! Δείχνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου που το υπουργείο Υγείας με δική του ευθύνη θέλει να ακολουθήσει! Αντίστοιχα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι όποιος θέλει να επιβάλει τα γενόσημα με αυτό τον τρόπο, ίσως τελικά να είναι αυτός που τα παίρνει!», επισημαίνει η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) μέσα από τη σελίδα της στο Facebook.
Πυρ και μανία κατά του σχεδίου Αδώνιδος εμφανίζεται και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), δεδομένου ότι αν περάσουν οι αλλαγές, τον πρώτο λόγο για το ποιο φάρμακο θα πάρει ένας ασθενής θα τον έχει ο φαρμακοποιός.
Πυρά από Ιατρικό Σύλλογο
«Οσον αφορά τον εθνικό στόχο αύξησης των γενοσήμων στο 60%, τονίζουμε, για άλλη μία φορά, ότι η φαρμακευτική περίθαλψη είναι αποκλειστικά ιατρική πράξη και η αφομοίωση τέτοιων πολιτικών για την αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων στην Ελλάδα, χρειάζεται χρόνο και συγκεκριμένο σχεδιασμό, ώστε να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τον επιθυμητό στόχο. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφ’ όσον οι ίδιοι οι γιατροί πειστούν και συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή», σημειώνει ο ΙΣΑ και συνεχίζει: «Τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν υψηλά ποσοστά γενοσήμων, χρειάστηκαν 2 και 3 δεκαετίες εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων και μεθόδων, ώστε να αφομοιωθούν και να εγκαθιδρυθούν οι πολιτικές αυτές. Τέτοιου είδους βίαιες και αφοριστικές πολιτικές περί τυφλής αύξησης των γενοσήμων «εν μια νυκτί» θα είναι ανεπιτυχείς, είναι επικίνδυνες και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, σε μια βάση όπου ο θεράπων ιατρός θα έχει ολοκληρωτικά την ευθύνη της θεραπευτικής επιλογής».
Τα μέλη του ΙΣΑ όμως αποσαφηνίζουν ότι θα πρέπει να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για να μην κινδυνέψουν οι Ελληνες ασθενείς, ενώ μιλούν και για πλημμελείς ελέγχους από τον ΕΟΦ: «Τονίζουμε ότι όλα τα γενόσημα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν πολλά και καλά ελληνικά γενόσημα, που χρόνια τώρα οι γιατροί εμπιστεύονται και επιλέγουν, συνταγογραφώντας τα με την εμπορική τους ονομασία.
Ο Ελληνας γιατρός στηρίζει και θα στηρίζει το ελληνικό γενόσημο φάρμακο που πιστοποιημένα είναι ηλεγμένο, ποιοτικό, ασφαλές και έχει αποδείξει στον ασθενή τα θεραπευτικά του αποτελέσματα.
»Ο ΕΟΦ όμως οφείλει απέναντι σε οποιαδήποτε τροϊκανή ή άλλη υποχρέωση, να κάνει, όπως πράττουν οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά γενοσήμων, ποσοτικούς και ποιοτικούς ελέγχους σε ΟΛΑ τα γενόσημα που διεισδύουν στην ελληνική αγορά, ακόμη και στα φθηνότερα που εισάγονται από την Ινδία και το Μπανγκλαντές.
»Ταυτόχρονα, οι «λογιστές» της Υγείας θα πρέπει να προσέχουν γιατί τα φθηνότερα γενόσημα μπορεί να αποδειχθούν ακριβότερα των ακριβών, όταν χρειάζονται πολλαπλάσιες ποσότητες, όταν έχουν πλημμελή θεραπευτική ισχύ και υποθεραπεύουν τον ασθενή ή παρουσιάζουν μεγάλες ανεπιθύμητες ενέργειες που χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπισης και νοσηλείας».
«Πουθενά στην Ε.Ε.»
Οι γιατροί αρνούνται να δώσουν ουσιαστικά τον έλεγχο της θεραπείας των ασθενών στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν συγκεκριμένα σκευάσματα αρκεί να είναι τα φθηνότερα.
Ο ΙΣΑ αναφέρει: «Υπάρχει άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία ο γιατρός υποχρεούται να συνταγογραφεί μόνον τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός δικαιούται να χορηγεί το φθηνότερο σκεύασμα εκ των γενοσήμων; Η αλήθεια είναι ότι ΔΕΥ ΥΠΑΡΧΕΙ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι έλεγχοι που γίνονται από τον ΕΟΦ σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν, καθώς: «Τα πολυδάπανα εργαστήρια του ΕΟΦ και το υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό του πραγματοποίησαν εργαστηριακούς ελέγχους σε 1.100 δείγματα φαρμάκων από το 2010 έως σήμερα. Δηλαδή ουσιαστικά γίνεται μόνο ένας έλεγχος την ημέρα πανελλαδικά στα φάρμακα και αναρωτιόμαστε εάν αυτό δεν είναι υποχρησιμοποίηση των υποδομών και των πόρων του οργανισμού».
Εν τω μεταξύ μετά το πλήγμα που δέχθηκε από τα δημοσιεύματα της «Ε», ο κ. Γεωργιάδης πέρασε στην επικοινωνισκή αντεπίθεση χρησιμοποιώντας τους αριθμούς για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τα γενόσημα και το ρόλο τους στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου.
Στην καθιερωμένη κάθοδό του στα τηλεοπτικά πάνελ και επενδύοντας στην έλλειψη γνώσης των τηλεοπτικών παρουσιαστών, ο κ. Γεωργιάδης εμφάνισε το άσπρο μαύρο μπερδεύοντας εσκεμμένα το μερίδιο αγοράς στη Σουηδία με τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά. Ακριβώς επειδή το γενόσημο φάρμακο στη Σουηδία έχει πολύ φθηνή τιμή, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου τα γενόσημα πωλούνται πανάκριβα επιτρέποντας τεράστια κερδοφορία σε βαθμό αισχροκέρδειας, το μερίδιο που κατέχουν τα γενόσημα στη Σουηδία είναι πολύ χαμηλό (όπως έγραψε η «Ε», στο 15%). Εντούτοις η διείσδυσή τους, λόγω της πολύ φθηνής τιμής τους, φθάνει στο 75%.
Σε καμιά περίπτωση όμως η αριθμητική παράθεση ποσοστών δεν αλλάζει την πραγματικότητα και βέβαια εκθέτει τον υπουργό σε σχέση με το πόσο είναι το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων στη Σουηδία. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε το αληθές των γραφομένων μας, λέγοντας ότι το μερίδιο αγοράς είναι όντως στο 15%.
Via : www.enet.gr