Δελτίο τύπου
Θέμα : Απόφαση Πολιτικής Επιτροπής Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς.
Με τη λήξη του τελευταίου Eurogroup η κυβέρνηση πέρασε σε μία άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή αντεπίθεση που χαρακτηρίσθηκε από διθυραμβικές δηλώσεις Υπουργών, ορισμένοι εκ των οποίων έφθασαν στο σημείο να ανακοινώσουν το τέλος της λιτότητας.
Στην πραγματικότητα, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα χαρακτηρίζεται από τις αδιαμφισβήτητες ακόλουθες διαπιστώσεις:
- Οι Θεσμοί επέστρεψαν και φαίνεται ότι υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με την αποδοχή νέων επώδυνων μέτρων, δηλαδή ενός ουσιαστικά 4ου μνημονίου, που θα σημάνει την περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
- Το ΔΝΤ δεν προτίθεται κατ αρχήν να συμμετέχει αλλά είναι παρόν ως σύμβουλος και πιθανόν με κεφαλαιακή συμμετοχή.
- Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετατίθενται για το μέλλον.
- Δεν τίθεται θέμα άμεσης ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
- Απομένοντας 16 μήνες για την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και καθώς δεν διαφαίνεται καμμία ένδειξη δυνατότητας άντλησης των απαραίτητων κεφαλαίων από τις αγορές, το πιθανότερο σενάριο είναι να οδηγηθούμε σε ένα 4ο μνημόνιο.
- Η λήψη νέων επώδυνων μέτρων που θα σημάνουν την περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού είναι αναπόφευκτη.
Όμως ακόμη και με τις καλλίτερες δυνατές εξελίξεις, δεν αναμένεται καμμία ουσιαστική βελτίωση στο βασικότερο πρόβλημα της χώρας, που συνίσταται στον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλης μερίδας του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Για την αναστροφή της κατάστασης απαιτείται ένα σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης της χώρας που θα προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες για την ταχεία ενσωμάτωση αυτών των συμπολιτών μας και που απουσιάζει τόσο από την κυβερνητική πολιτική όσο και από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που αόριστα επικαλούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ακόμα και αν ευοδωθεί δεν αποτελεί λύση, αφού οι επενδύσεις τέτοιου είδους προσφέρουν περίπου μία θέση εργασίας ανά εκατομμύριο επένδυσης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται εξωπραγματικά ποσά επενδύσεων για μία σοβαρή μείωση της ανεργίας.
Απεναντίας, μόνον αν εκμεταλλευθούμε την θέση μας στον χώρο και στον χρόνο και θέσουμε ως στόχο την δημιουργία χιλιάδων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γύρω από την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, θα καταφέρουμε να απορροφηθεί γρήγορα το μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται αυτή την στιγμή στα αζήτητα.
Εκείνο που απαιτείται είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί την δημιουργία χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων με ιδιοκτήτες – εργαζόμενους. Η θέσπιση ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η δημιουργία εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, η διάθεση για αυτόν τον σκοπό όλων των διαθέσιμων πόρων και η σύνδεση με τα πανεπιστήμια είναι ενδεικτικά μόνον σημεία που θα εστιάζει αυτή η πολιτική.
Οι πολίτες αυτής της χώρας απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν προτείνουν κανένα σχέδιο διαφυγής από τη σημερινή κρίση αντίθετα ανακυκλώνουν την προβληματική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
ΗΠΑ – ΕΕ – ΕΛΛΑΔΑ νέο πολιτικό σκηνικό
Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κέρδισε τη μάχη με το σύνθημα «Η Αμερική πρώτα», δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη στάση του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Τουρκία και το Ιράν, θα κρίνει πολλά για την παγκόσμια σκηνή.
Αρχικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να επιθυμεί το τέλος του πολυμερισμού των διεθνών σχέσεων μέσω των πολυμερών διεθνών οργανισμών. Προκρίνεται πλέον από τις ΗΠΑ το μοντέλο των διμερών ή και μεμονωμένων σχέσεων στον τομέα του εμπορίου, με στόχο να εξασφαλίσει νέες εμπορικές συμφωνίες, προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και να προστατευθεί ιδίως, ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με την υποστήριξη ενός πολυμερούς συστήματος εμπορίου και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρέχει μέχρι τώρα εγγύηση ασφάλειας για τις χώρες της ΕΕ.
Η ΕΕ είναι μια ανοικτή οικονομία και έχει ωφεληθεί (όχι όλες οι χώρες ισότιμα) από το πολυμερές σύστημα εμπορίου. Αν οι ΗΠΑ αλλάξουν στάση η ΕΕ πρέπει να απαντήσει για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, διότι οι φωνές στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν παραδοσιακά τις ευρωατλαντικές σχέσεις, τώρα θα ασχοληθούν με τον παράγοντα Τράμπ εντός των ΗΠΑ και τα μείζονα ζητήματα όπως αυτά της Ρωσίας, της Κίνας και του διεθνούς εμπορίου θα γίνουν αντικείμενο πολιτικών συγκρούσεων εντός του Κογκρέσου, στερώντας έτσι την ΕΕ από φίλιες παραδοσιακές δυνάμεις του αμερικανικού κατεστημένου.
Το επόμενο διαφαινόμενο πεδίο αλλαγών φαίνεται να είναι αυτό της άμυνας και συγκεκριμένα ο ρόλος του ΝΑΤΟ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να υποστηρίζει την άποψη της μείωσης της παρουσίας του οργανισμού σε διεθνές επίπεδο, τη μείωση των δαπανών για την προστασία της Ευρώπης και την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Προφανώς οι συγκεκριμένες θέσεις θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες με ενίσχυση του ρόλου περιφερειακών δυνάμεων.