Η επίκληση του «απορρήτου» σώζει, επί του παρόντος, τους κ.κ. Κοντολέοντα και Δημητριάδη και «προστατεύει» τον πρωθυπουργό. Όμως τίποτα δεν κλείνει οριστικά.
Το απόρρητο επικαλέστηκαν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, προκειμένου να μην απαντήσουν για ποιο λόγο ήταν υπό παρακολούθηση ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Κοντολέων επικαλέστηκε επίσης το απόρρητο για να μην απαντήσει εάν ο φάκελος της ΕΥΠ για την υπόθεση παρακολούθησης του κ.Ανδρουλάκη έχει καταστραφεί ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει να δοθεί άμεσα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το σχετικό υλικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ερώτηση αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί ο κ. Δημητριάδης, επανέλαβε ότι δεσμεύεται από το απόρρητο. «Δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι», φέρεται να είπε.
Το απόρρητο φέρεται να επικαλέστηκε στη συνέχεια και η εισαγγελέας Εφετών, Βασιλική Βλάχου, για να μην απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, όσο και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος εκτίμησαν ότι οι κληθέντες ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν δικαιούνται να επικαλεστούν το απόρρητο.
Άλλες πηγές ανέφεραν πάντως ότι η κ.Βλάχου είπε ότι ζήτησε να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο, πως το αίτημα για παρακολούθηση Ανδρουλάκη είχε τις υπογραφές έξι υπηρεσιακών παραγόντων και πως υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.
Ο κ.Κοντολέων δήλωσε επίσης σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ότι ποτέ δεν ενημερωνόταν ούτε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε κάποιος από το γραφείο του, για τις όποιες αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.
Αντικρούμενες είναι οι πληροφορίες ως προς τα όσα ειπώθηικαν από τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα και του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τσίπρα, Σπύρου Σαγιά.
Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θοδωρής Δραβίλλας δεν παραδέχθηκε ότι η υπόθεση της Ζακύνθου ξεκίνησε επί δική τους θητείας, αλλά ότι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι επί δικών του ημερών έγιναν επισυνδέσεις μόνο για την υποθεση της Οξιάς. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι η παρακολούθηση Πιτσιόρλα- Σαγιά ξεκίνησε επί των ημερών του.
Κατά μία εκδοχή επίσης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης παραδέχθηκε την έμμεση παρακολουθηση Πιτσιόρλα, εξηγώντας ότι κατά τη νόμμη επισύνδεση τηλεφώνου άλλου προσώπου η ΕΥΠ τον άκουσε να συνομιλεί με τον κ.Πιτσιόρλα.
Στρίβειν δια του απορρήτου
Τη γραμμή “στρίβειν δια του απορρήτου” είχε υποδείξει πάντως νωρίτερα η κυβερνητική πλειοψηφία. Ειδικότερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης υποστήριξε ότι μπορεί κατά την ακρόαση να προβληθεί λόγος απορρήτου για να μη δοθούν απαντήσεις σε “ευαίσθητα” ερωτήματα.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για παράβαση του κανονισμού και πολιτική κοροϊδία.
Προηγουμένως ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, είχε αναγκάσει την κυβερνητική πλειοψηφία να “σπάσει” η ακρόαση των εννέα κληθέντων στην επιτροπή σε δύο ομάδες.
Πρώτα επομένως εξετάσθηκαν οι “πρώην”, δηλαδή ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, οι πρώην διοικητές της υπηρεσίας επί Τσίπρα- Καμμένου και επί Σαμαρά- Βενιζέλου, Γιάννης Ρουμπάτης και Θόδωρος Δραβίλλας. Και το απόγευμα άρχισαν να εξετάζονται οι “νυν”, δηλαδή ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, οι εισαγγελείς εφετών, Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν, ότι η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.
Πηγή : https://www.news247.gr