ΔΗΜΑΡ

Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες της (10/2013) με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία(16 λευκά και κανένα κατά). Στο τέλος των εργασιών κατατέθηκε κείμενο συμβολής-προβληματισμού από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής («Αριστερό Δίκτυο»), το οποίο δεν ετέθη σε ψηφοφορία. Επίσης εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία(11λευκά) το πρόγραμμα δράσης του επόμενου εξαμήνου, που εισηγήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ε Σπύρος Λυκούδης.

 Ακολουθούν το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, καθώς και το Κείμενο Προβληματισμού:

Κείμενο Πολιτικής Απόφασης:

1.       Εκτίμηση της 1ης φάσης της κυβέρνησης συνευθύνης με κύριο στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ένας πρώτος κύκλος του κυβερνητικού έργου έκλεισε. Θεωρούμε ότι έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την αποτροπή της  χρεοκοπίας και της κοινωνικής  κατάρρευσης.  Δεν παραγνωρίζουμε  πως υπάρχουν επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό, θεωρούμε όμως  ότι σήμερα μπορούμε να δώσουμε σήμερα από καλύτερες θέσεις τη μάχη της σταθεροποίησης και της συντεταγμένης κοινωνικής προσαρμογής.

Αυτή η επιτυχία επιβεβαίωσε την επιλογή που κάναμε μετεκλογικά για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εκτός από το ότι διασφάλισε τη συγκρότησή της, που ήταν  απαραίτητος όρος  για την αποτροπή της χρεοκοπίας , έδωσε εγγυήσεις ευρύτερης στήριξης του προγράμματος προσαρμογής, συνέβαλλε στην αποφυγή της  γενίκευσης οριζόντιων μέτρων  και βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας σε πολλά σημεία.

Τα χαρακτηριστικά της ακολουθούμενης πολιτικής δεν εντάσσονται εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο της δικής μας πολιτικής πρότασης, όμως αυτό είναι αναμενόμενο  σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ωστόσο οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν την ισότιμη συνεργασία των κυβερνητικών εταίρων. Διεκδικούμε η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ  στην κυβέρνηση  να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να  εκφράζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.

2.       Στόχος μας η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.

Η προσπάθεια οφείλει να συνεχιστεί. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να υπερβούμε την πολύπλευρη κρίση. Η χώρα χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές συμπαρατάξεις για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών με αποτελεσματικότερο τρόπο, δίκαιη κατανομή βαρών, επικέντρωση σε άμεσες ενέργειες ενταγμένες σε ένα συνεκτικό σχέδιο με προοπτική. Κύριοι άξονες είναι:

•Συνέχιση της προσπάθειας για αποτελεσματικές ρυθμίσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης και ειδικά αυτές που αφορούν τη χώρα μας.

•Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.

•Ανάπτυξη ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών και δράσεων, με στόχο την  υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων και την προώθηση της ανάπτυξης.

Η Δημοκρατική Αριστερά γνωρίζει ότι στη νέα φάση  πολλά θα κριθούν  από τις μεταρρυθμίσεις και τον  χαρακτήρα των αλλαγών που θα προωθηθούν στη χώρα.

Το δικό μας πολιτικό σχέδιο είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Διεκδικούμε η ΔΗΜΑΡ να ταυτιστεί με τις πραγματικά μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και Επιδιώκουμε να είμαστε η επισπεύδουσα δύναμη τους. Παρεμβαίνουμε για να αμβλύνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, να εξαντλούνται τα όρια των βελτιώσεων ειδικά σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Στοχεύουμε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Υποστηρίζουμε την προώθηση ενός νέου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης. Διατυπώνουμε τις διαφορές μας σε πολιτικές που ασκούνται και πρακτικές που εφαρμόζονται, με στόχο τον έλεγχο και τη βελτίωση της ασκούμενης πολιτικής.

3.       Πολιτικές μας θέσεις και παρεμβάσεις στα επίδικα ζητήματα.

Η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί όλο το πολιτικό σύστημα  να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό σημαίνει ανταπόκριση στην ανάγκη η πολιτική λειτουργία και αντιπαράθεση να είναι  γόνιμη και αποτελεσματική. Συχνά το  τελευταίο καιρό  η πολιτική αντιπαράθεση εκπίπτει σε μια σύγκρουση Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφορά την ουσία της πολιτικής και επιχειρεί να ξαναδημιουργήσει  το στερεότυπο του δικομματισμού, που όμως πλέον προβάλλει ως καρικατούρα. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των λογικών.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κρίνεται  και το ζήτημα των αντιδράσεων των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις  γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων. Όμως όλοι-και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι φορείς των εργαζομένων- οφείλουμε να συναισθανθούμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική και οι κινητοποιήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές ανάγκες της χώρας και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στη ζωή των υπολοίπων πολιτών.

H τεχνητή ένταση και η επίδειξη «πυγμής» δεν είναι η συνταγή  για την  αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος μαζί τους,  με στόχο να βρίσκονται κάθε φορά συγκεκριμένες λύσεις, είναι   αναγκαίος δρόμος.

Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για πολίτες που ζουν στη φτώχεια και η ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι για μας ζητήματα  άμεσης προτεραιότητας. Στόχοι μας είναι : Κανείς άνεργος χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Κανένα παιδί φτωχής οικογένειας  χωρίς  σίτιση. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ενταγμένα μέσα στον κοινωνικό ιστό.  Έκτακτα και εκτεταμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής για του ανέργους.

Ειδικότερα  απαιτείται να υπάρξουν δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων  και των  ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι προστάτες οικογενειών και οι άνεργοι νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ΔΗΜΑΡ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θα είναι σταθερά προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει κανένα πρόσθετο επιβαρυντικό μέτρο. Στόχος πρέπει να είναι η υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα θετικής απόκλισης και το 70% των επιπλέον εσόδων να διοχετευτεί σε μέτρα προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Για την υλοποίηση της ρήτρας αυτής, που συμπεριλήφθηκε στο νέο μεσοπρόθεσμο μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ,  θα εργασθούμε συστηματικά όλο το 2013.

Η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, την εξάλειψη της σπάταλης στις κρατικές δαπάνες και την αντιμετώπιση της  διαφθοράς  αποτελούν  προτεραιότητα.

Η ανάπτυξη είναι το κρίσιμο μέγεθος. Έχουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη  με χαρακτηριστικά αειφορίας. Ανάπτυξη που στηρίζεται στο νέο ρόλο του δημοσίου, στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας καθώς και κοινωνικού τομέα. Ανάπτυξη που ανασυγκροτεί τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ανοίγει δρόμο για την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η αναγνώριση του «λάθους»  από το ΔΝΤ και άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, διευκολύνει τη χάραξη μιας πολιτικής που αφενός θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των λανθασμένων επιλογών, που τροφοδότησαν και τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη ύφεση, χωρίς, αφετέρου, να οδηγείται σε μια επιπόλαιη  και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας. Η στρατηγική και η τακτική της ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει όρους μιας ρεαλιστικής τροποποίησης με τη διεκδίκηση περισσότερων αναπτυξιακών πόρων,  διαγραφή μέρους του χρέους προς τον επίσημο τομέα (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες) , μείωση των υφεσιακών μέτρων,  προγραμμάτα κοινωνικής στήριξης. Αυτές αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους  στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αλλαγή πολιτικών. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην προοπτική της οικονομικής και πολιτικής  ενοποίησης της Ευρώπης και θεωρεί ότι  μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση για κάθε κράτος μέλος στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Το πολιτικό σύστημα, η μορφή διακυβέρνησης, οι θεσμοί της χώρας βρίσκονται σε συνεχή αμφισβήτηση και κρίση. Στοχεύουμε στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πράξεις ρατσιστικής βίας των νεοφασιστικών  κύκλων προκαλούν αποτροπιασμό και ανησυχία. Η Ελληνική Πολιτεία, τα κόμματα και όλοι οι φορείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το ρατσισμό και να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι σε κάθε μορφή ρατσιστικής βίας. Καθήκον μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων όλων των  πολιτών συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών. Οι όποιες αλλαγές στο νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του  ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε. Απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα θα μας βρουν αντίθετους. Αντίθετους θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν  τα αντικειμενικά τυπικά  κριτήρια (χρόνια διαμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης) και τα υποτάσσουν σε αδιευκρίνιστες όσο και υποκειμενικές αξιολογήσεις. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτές στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και  τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα. Η Δημοκρατία πρέπει να αποκρούσει αποφασιστικά  αυτές τις ενέργειες.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα επιδιώξει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης σε αυτές τις κατευθύνσεις.

4.       Ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται από μακριά και πάει μακριά.

Στοχεύει στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η ανασυγκρότηση αυτού του χώρου  δεν αφορά κινήσεις κορυφής, αλλά ένα αστερισμό κινήσεων και προσώπων, που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Η ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί με όλο αυτό τον κόσμο. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς,  της πολιτικής οικολογίας και

δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια που μας οδήγησαν στην  κρίση.

Κείμενο προβληματισμού «Αριστερού Δικτύου»:

 Η Δημοκρατική Αριστερά ήρθε στην πολιτική ζωή του τόπου ως  απάντηση στην κρίση του πολιτικού συστήματος και θα μείνει στο πολιτικό προσκήνιο ως η αριστερά της ευθύνης έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό την μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση που βρίσκεται σήμερα σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση με σαφείς κοινωνικές αναφορές.

Μας ενδιαφέρει η συνάντηση μας με τους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και τους ανένταχτους αριστερούς και όχι η συντήρηση και η πολιτική επιβίωση σχημάτων και πολιτικού προσωπικού που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Ήρθαμε για να δηλώσουμε το τέλος της μεταπολίτευσης και όχι τη διαιώνιση του τέλους της.  Κάθε συζήτηση για επανίδρυση του κόμματος μας είναι άτοπη. Δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το πολιτικό προσωπικό του σοσιαλδημοκρατικού χώρου που επιμερίζεται σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Ατυχής είναι η προσπάθεια εκπροσώπησης του κόμματός μας  από τους αρεστούς στα ΜΜΕ και όχι από τα στελέχη της ηγεσίας του.

Εργαστήκαμε επίπονα και σε δύσκολες συνθήκες προκειμένου η δική μας αριστερά, η αριστερά της ευθύνης, να βγει από το περιθώριο της πολιτικής ζωής. Και τούτο  με τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να παραμείνει και αριστερά και δημοκρατική όχι μόνο στον προγραμματικό της λόγο αλλά και στην πράξη θέτοντας τις ιδέες της υπό τη βάσανο συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών.

Με βασικό στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αποφυγή της χρεοκοπίας συνοψίσαμε την πολιτική μας στο σύνθημα “για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια”. Έτσι τον Ιούνιο του 2012 η Κ.Ε. αποφάσισε  τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που συγκρότησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.  Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση κρίθηκε τον Ιούνιο και είναι λάθος να επανερχόμαστε σ αυτή τη συζήτηση.

Δεδομένου ότι πρόκειται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού αναμέναμε ότι στην καθημερινότητα θα διαμορφώνονταν μια κουλτούρα συνεργασίας, συνεννόησης ανεκτικότητας και σεβασμού των προγραμματικών ορίων του κάθε κυβερνητικού εταίρου. Αντί αυτού εισπράττουμε κλίμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την κοινωνίας ως αυτή να ήταν μια κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την αποτροπή της εξόδου από το ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας στην παρούσα φάση. Με τις ασκούμενες πολιτικές όμως η οικονομία δεν παραμένει ζωντανή και πολλώ δεν μάλλον η κοινωνία όρθια. Είναι μεγάλες οι αποκλίσεις της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής από το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, χωρίς κατ ανάγκη αυτό να οφείλεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Η χώρα έχει ανάγκη από γενναίες μεταρρυθμίσεις  με σαφές κοινωνικό πρόσημο, κάτι που με επάρκεια αποτυπώνεται στις προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ.  Αντί αυτού έχουμε μια κυβερνητική πολιτική περιοριστική, εισπρακτική η οποία απαξιώνει τις δυνάμεις της εργασίας. Αγωνιζόμαστε για ένα κοινωνικό κράτος δικαίου και για έναν αριστερό μεταρρυθμισμό ο οποίος  μετατρέπει τα προνόμια των ολίγων σε δικαιώματα των πολλών  και μετατοπίζει τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες προς όφελος των  κοινωνικών στρωμάτων που δημιουργούν, σκέπτονται, εργάζονται και επιχειρούν. Αν συνεχιστούν  οι σημερινές πολιτικές δημιουργείται μια Ελλάδα η οποία δεν έχει σχέση με τα ιδανικά της Αριστεράς και ένα κράτος το οποίο θα το βρούμε σύντομα απέναντί μας και πάλι.

Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή  ότι τα μνημόνια είναι λάθος συνταγή. Σήμερα το συνομολογούν και οι εμπνευστές τους. Η Κ.Ε. θα πρέπει να ανοίξει διάλογο εντός του κόμματος για τις ασκούμενες πολιτικές. Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας πολιτική ατζέντα και να μην ασκούμε πολιτική διαμέσου επιφυλάξεων και αστερίσκων.

Εκτιμούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ορίζοντα τετραετίας δεδομένου ότι πρόκειται για κυβέρνηση  ειδικού σκοπού και ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ οφείλει, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της με την κυβέρνηση, να απαιτήσει ώστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην λειτουργεί ως γραφείο τύπου της Ν.Δ. αλλά ως εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Το δόγμα “νόμος και τάξη”  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  σε ουδεμία περίπτωση μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πυρήνας πολιτικής. Αν κάποιοι από αυτούς αδυνατούν να εναρμονιστούν με την προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να αποπεμφθούν.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Οφείλουμε να εργαστούμε για την διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών  που θα συγκλίνουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό όπου ο προγραμματικός μας λόγος θα είναι εμφανής.

Οφείλουμε να εργαστούμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, προκειμένου ο πολιτικός διάλογος με τα κόμματα της Αριστεράς και του ευρύτερου χώρου να είναι ανάλογος και αντίστοιχος του πολιτικού  μας πολιτισμού.