Aιφνίδιο σοκ προκλήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να απελευθερώσει το μέχρι πρότινος κατώτατο όριο των 1,20 ελβετικών φράγκων ανά ευρώ, το οποίο είχε θεσπίσει το Νοέμβριο του 2011. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Βέρνη προχώρησε σε αυτή την εσπευσμένη απόφαση προκειμένου να προστατέψει τη χώρα από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Σχετικά με τα πραγματικά αίτια της απόφασης της Ελβετίας και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία, σχολιάζει για τα Ν.Χ. ο δρ. Ιωάννης Τσαμουργκέλης, επ. καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου:
Η απελευθέρωση της διακύμανσης έναντι του ευρώ εκφράζει τη βεβαιότητα των Ελβετικών αρχών για την εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ σε μια ύστατη προσπάθεια απεγκλωβισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας από το φάσμα του αποπληθωρισμού και της στασιμότητας. Η ποσοτική χαλάρωση –εάν τελικά υλοποιηθεί- θα αυξήσει την προσφορά ευρώ στις διεθνείς αγορές πιέζοντας την αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Εάν το ελβετικό φράγκο παρέμενε συνδεδεμένο, θα παρασυρόταν εξίσου και θα βρισκόταν με ακόμα πιο σημαντικές απώλειες από αυτές που έχει ήδη σωρεύσει η μέχρι τώρα διασύνδεση, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών και τη φήμη της Ελβετίας ως παράδεισο των επενδυτών. Η κίνηση μένει να επιβεβαιωθεί από την εν τέλει υλοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, με δεδομένη τη διαφωνία της Budensbank. Είδωμεν…
Via : www.naftikachronika.gr