Μετά από πολλά χρόνια στη φυλακή απεβίωσε ο κινέζος νομπελίστας και αντιφρονών Λιου Σιαομπό. Ο ακτιβιστής μάχονταν για μια ειρηνική δημοκρατία στην πατρίδα του.
Ο Λιου Σιαομπό ήταν ένας πραγματικός πατριώτης, ένας άνθρωπος με όραμα και σχέδιο για τη χώρα του που δεν φοβόταν το παντοδύναμο κομμουνιστικό κόμμα. Με αξιοσημείωτο ζήλο επέμενε ότι το καλύτερο για την Κίνα και το λαό θα ήταν η δημοκρατία, η διάκριση εξουσιών, το κράτος δικαίου και όχι η δικτατορία της μιας παράταξης. Φυσικά και του ήταν όλο το διάστημα σαφές ότι η στάση του αυτή θα μπορούσε να του δημιουργήσει προβλήματα, όπως και έγινε.
Τρεις φορές βρέθηκε ο Λιου Σιαομπό στη φυλακή κατά τη δεκαετία του ’90 και συνολικά για πέντε χρόνια. Η συμμετοχή του στις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 υπήρξε καταλυτική και σωτήρια για πολλούς διαδηλωτές. Εκείνη η δραματική νύχτα της 4ης Ιουνίου του 1989 πείσμωσε τον αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, που θεωρησε πλέον καθήκον του ως επιζήσας να δώσει αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων.
Τον Δεκέμβρη του 2008 δημοσίευσε μαζί με 300 κινέζους διανοούμενους και ακτιβιστές την «Χάρτα 08», ένα μανιφέστο με το οποίο ζητούσαν τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Κίνας με ειρηνικό τρόπο. Σ’ αυτό το έγγραφο περιλαμβάνονταν 19 μέτρα που αφορούσαν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, σε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη και στην ελευθερία σύστασης ενώσεων, με άλλα λόγια ζητούσαν το τέλος του μονοκομματικού καθεστώτος. Η κυβέρνηση εξέλαβε τη «Χάρτα 08» ως επίθεση, και λίγες μέρες αργότερα ο Λιου Σιαομπό συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης για «υποκίνηση με στόχο την ανατροπή της κρατικής εξουσίας».
Η άδεια καρέκλα στο Όσλο
«Το μίσος κατασπαράσσει την σοφία και την συνείδηση του ατόμου. Το να βλέπεις τους γύρω σου ως εχθρούς μπορεί να δηλητηριάσει το πνεύμα ενός έθνους, να καταστρέψει την ανεκτικότητα και την ανθρωπιά και να κλείσει το δρόμο προς την πρόοδο και την δημοκρατία. Ελπίζω να βρίσκομαι στη θέση να αντιμετωπίσω την εχθρότητα της κυβέρνησης με τις καλύτερες προθέσεις και να μετριάσω το μίσος με την αγάπη».
Αυτό το κείμενο του Λιου Σιαομπό, διαβάστηκε όταν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, το 2010. Μια απονομή, στην οποία φυσικά δεν μπορούσε να παρευρεθεί αφού βρισκόταν στη φυλακή. Η εικόνας της άδειας καρέκλας έμεινε στην ιστορία, στη διάρκεια της απονομής του βραβείου «για τον μεγάλο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».
Η τελευταία επιθυμία
Πριν λίγο καιρό ο γνωστός νομπελίστας διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος σε τελικό στάδιο. Όλες οι εκκλήσεις προς την κινεζική ηγεσία για αποφυλάκισή του απέβησαν άκαρπες. Τελικά, πριν από δύο εβδομάδες περίπου ο Λιου Σιαομπό αποφυλακίστηκε και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο.
Ο κινέζος ακτιβιστής ζήτησε να του επιτραπεί να ταξιδέψει μαζί με τη σύζυγό του στο εξωτερικό για θεραπευτικούς λόγους, κάτι που δεν συνέβη. Σήμερα, 13 Ιούλιου ο Λιου Σιαομπό πέθανε σε ηλικία 61 ετών.
Ματίας φον Χάιν / Αλεξάνδρα Κοσμά
Via : www.dw.com