«Το BBC θα είναι σε θέση να μεταδώσει μόνο περιορισμένο αθλητικό πρόγραμμα αυτό το Σαββατοκύριακο και τα προγράμματά μας θα ενημερωθούν για να το αντικατοπτρίζουν αυτό. Λυπούμαστε για αυτές τις αλλαγές, οι οποίες αναγνωρίζουμε ότι θα απογοητεύσουν τους οπαδούς του αθλητικού προγράμματος του BBC. Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε την κατάσταση και ελπίζουμε να το κάνουμε σύντομα».
Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το θέμα που συνταράσει το πολιτικό σκηνικό της Αγγλίας τις τελευταίες ημέρες, αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση στη χώρα, το οποίο δέχθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά και από ΜΚΟ, οι οποίες θεωρούν ότι παραβιάζει κατάφωρα τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Αυτή είναι μια απίστευτα σκληρή πολιτική εναντίον των πιο ευάλωτων ανθρώπων σε μία γλώσσα που δεν είναι ανόμοια με αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30» έγραψε ο Λίνεκερ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Kαι μπορεί απόλυση να μην έγινε, αλλά υπήρξε απομάκρυνση του παλαίμαχου άσου από το πόστο του, καθώς του ζητήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και αυτός αρνήθηκε. Και δεν το έκανε ποτέ στο παρελθόν, για ποιο λόγο να το κάνει τώρα; Δεν «μάσησε» ποτέ τα λόγια του, χρόνια τώρα εκφράζεται δημόσια για θέματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, παίρνει θέση, δεν σιωπά. Ήταν πάντοτε εκφραστής των δικαιωμάτων των μεταναστών, ενώ έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες και στο σπίτι του, όπου σπίτι του ναι είναι μια πολυτελής βίλα στο Σάρεϊ, διότι εισπράττει παχυλό μισθό από την δουλειά του (απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσους έλεγαν «αν θέλει τους πρόσφυγες ο Λίνεκερ, ας τους πάρει σπίτι του»).
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, στη πρώτη σύνδεση που έκανε το BBC με τον Λίνεκερ, ο οποίος ήταν εκεί, βρήκε την ευκαιρία όχι απλά για να μιλήσει, αλλά και για να καταγγείλει την αραβική χώρα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ένα pre game show που θα έπρεπε να διδάσκεται στους νέους δημοσιογράφους. Τότε, βέβαια, πολιτική άποψη εξέφραζε, αλλά το BBC δεν ενοχλήθηκε διότι ο Λίνεκερ ειπε πράγματα που το δίκτυο ήθελε να ακουστούν…
Τόσο η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων , Μισέλ Στάνστριτ, όσο και η διευθύντρια της Ένωσης, Φιλίπα Τσάιλντς υπογράμμισαν μέσα από δηλώσεις τους πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τεράστιο αυτογκόλ για το BBC και είναι όχι μόνο ανόητη αλλά και επικίνδυνη για τη δημοκρατία.
«Αυτό ήταν ένα τεράστιο αυτογκόλ από την πλευρά του BBC, η ανοχή σε τέτοιου είδους παρατεταμένη πολιτική πίεση είναι όχι μόνο ηλίθια αλλά και επικίνδυνη. Είναι συγκινητικό να βλέπεις όμως όλο αυτό το κύμα αλληλεγγύης προς την πλευρά του Γκάρι Λίνεκερ» είπε η Στάνστριντ. «Είναι ξεκάθαρη πολιτική βούληση και η πίεση από υπουργούς να σταματήσει κάποιος να βγαίνει στον αέρα επειδή απλά δεν συμφωνεί με την πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης» ανέφερε η Τσάιλντς.
Το πολύ απλό ερώτημα που τέθηκε μετά την απομάκρυνση του Λίνεκερ ήταν αν θα είχε συμβεί το ίδιο στην περίπτωση που ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής δεν είχε επικρίνει, αλλά είχε επικροτήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Τότε δεν θα είχε κάνει πολιτικό σχόλιο, το οποίο σύμφωνα με το BBC απαγορεύεται; Και τι θα είχε πράξει το δίκτυο αν ένας παρουσιαστής ειδήσεων είχε κάνει κάποιο ποδοσφαιρικό σχόλιο; Δεν θα παρέβαινε το πλαίσιο που του είχε ορίσει το BBC για να εκφράζεται;
Ο Ίαν Ράιτ και ο Άλαν Σίρερ, που είναι στο πλευρό του Λίνεκερ στην εκπομπή, αρνήθηκαν να εμφανιστούν. Το ίδιο και οι άλλοι παρουσιαστές, δημοσιογράφοι και σχολιαστές του BBC. Προπονητές και παίκτες είπαν ότι θα αρνηθούν να κάνουν δηλώσεις στο κρατικό δίκτυο. Όλοι στο πλευρό του σε μια προσπάθεια να δοθεί ηχηρό μήνυμα στη λογοκρισία. Διότι δεν δέχονται να χάσουν το βασικό που τους προσφέρει η δημοκρατία: Να μπορούν απλά να εκφράσουν τη γνώμη τους. Σπάνια ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης. Απλά μαθήματα δεοντολογίας και δημοσιογραφίας.
Διότι όσες περισσότερες φωνές σαν του Λίνεκερ υπάρχουν, τόσο καλύτερα είναι για την κοινωνία, για την δημοκρατία Όσο πιο πολύ ενοχλούν αυτές οι φωνές, τόσο πιο δυνατά θα φωνάζουν.
Και δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κάποιος τι θα συνέβαινε αν υπήρχε ένας Γκάρι Λίνεκερ στην Ελλάδα… Αλλά δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχουν και Ράιτ και Σίρερ για να του σμπαρασταθούν. Και πάει λέγοντας… Οπότε «κοιμόμαστε» ήσυχοι!
Πηγή : https://www.sdna.gr