Τρία νέου τύπου επιδόματα που συνεπάγονται έμμεσες αυξήσεις αποδοχών στους 15.000 εργαζόμενους, καθιερώνει η τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε την Παρασκευή η ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Πρόκειται για την πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφει μετά τις εκλογές εταιρεία του Δημοσίου, και δη, ΔΕΚΟ, γεγονός που έχει προφανώς τη δική του σημειολογία.
Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση εταιρεία, μέσω της οποίας η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι προτίθεται να κάνει κοινωνική πολιτική, παρέχοντας δωρεάν ρεύμα σε άπορα νοικοκυριά, αλλά και έχοντας προαναγγείλει μειώσεις στα τιμολόγια όλων των άλλων.
Από τη νέα σύμβαση προκύπτει ότι το πιο άμεσο, και άρα μεγαλύτερο κέρδος για το προσωπικό του ομίλου ΔΕΗ είναι το λεγόμενο «επίδομα σίτισης». Πρόκειται για έναν «κοινωνικό μισθό», όπως τον αποκαλούν οι συνδικαλιστές, μια παροχή σε είδος ή ένα τροφείο στο χώρο εργασίας, που θα φτάνει μέχρι και τα 6 ευρώ την ημέρα, και ουσιαστικά αντιστοιχεί σε έναν επιπλέον μισθό το χρόνο.
Γιατί αν πολλαπλασιαθεί με τους 15.000 εργαζόμενους του ομίλου ΔΕΗ (μαζί με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), προκύπτουν 90.000 ευρώ την ημέρα ή γύρω στα 20 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα τα πληρώσει φυσικά η ΔΕΗ.
Ακολουθούν άλλα δύο επιδόματα, το «ευδόκιμης παραμονής» και το «παραμονής», τα οποία, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Τότε, όπως πάντα αναφέρεται στη Συλλογική Σύμβαση θα διευρυνθούν κατά ένα κλιμάκιο και οι μισθοί όλων των εργαζομένων της ΔΕΗ, κάτι που μεταφράζεται σε κανονικές αυξήσεις.
Τα επιδόματα παραμονής
Το μεν επίδομα «ευδόκιμης παραμονής», είναι κάτι σαν επιπλέον μπόνους για εργαζόμενους που έχουν φτάσει στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη καθώς έχουν αυξηθεί τα όρια συνταξιοδότησης. Αρα αντί για αύξηση θα πάρουν μπόνους «ευδόκιμης παραμονής».
Οσο για το «επίδομα παραμονής», αφορά σε όσους εργαζόμενους που ενώ έχουν κριθεί «στάσιμοι» λόγω ανεπάρκειας εξαιτίας των προσόντων τους ή της χαμηλής τους απόδοσης για δύο συνεχόμενες χρονιές, εντούτοις εφόσον περάσουν επιτυχώς την τρίτη αξιολόγηση, αντί για αύξηση θα τους δίνεται… επίδομα.
Το ερώτημα φυσικά είναι για ποιό λόγο να επιδοτούνται εργαζόμενοι όταν έχει «πιστοποιηθεί» από την ίδια τη ΔΕΗ η ανεπάρκειά τους.
Τέλος, με άλλη απόφαση που ενσωματώθηκε στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρέχεται η δυνατότητα συνδικαλιστικών εκπροσώπων να πληρώνονται κανονικά τη βάρδιά τους ακόμη και αν δεν πηγαίνουν ποτέ στη δουλειά τους και για όσο χρόνο βρίσκονται σε συνδικαλιστική άδεια.
Πρόκειται για απόφαση που αφορά 3 συγκεκριμένους συνδικαλιστές που κέρδισαν ανάλογη απόφαση στο δικαστήριο η οποία προβλέπει ότι η συμμετοχή σε συνδικαλιστικά σωματεία δεν μπορεί να επιφέρει καμία βλαπτική αλλαγή στους όρους εργασίας τους.
Σε κάθε πάντως περίπτωση η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει ένα κόστος 3.500 ευρώ το μήνα που αφορά σε 5 συνδικαλιστές.
Παρακράτηση 2 ευρώ το μήνα
Τέλος, με τη νέα σύμβαση επεκτείνονται ή θεσπίζονται παροχές που αφορούν σε δάνεια, άδειες, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ προβλέπονται και έσοδα για τη ΓΕΝΟΠ. Συγκεκριμένα, στη νέα ΣΣΕ διασφαλίζεται η απευθείας χρηματοδότηση της οργάνωσης από το προσωπικό της εταιρείας, με παρακράτηση 2 ευρώ μηνιαίως από τη μισθοδοσία των εργαζομένων που είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων.
Via : www.tanea.gr