Του Κώστα Χρυσόγονου
Ιδιαίτερα σημαντική για την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και για το επίπεδο της Ένωσης που θέλουμε, είναι η διαδικασία αναθεώρησης του νομικού πλαισίου έγκρισης ή απαγόρευσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Η απόρριψη με ευρύτατη πλειοψηφία της σχετικής πρότασης 177/2015 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περασμένη Τετάρτη 28.10.2015 κατά τη διάρκεια των εργασιών της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πρέπει να αποτιμηθεί θετικά. Παρότι η πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού που συνέταξε η Επιτροπή, είχε ως υποτιθέμενο στόχο την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων περιορισμών, πρακτικά μάλλον διευκόλυνε τη διακίνηση τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα κράτη θα μπορούσαν μεμονωμένα να περιορίσουν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, υπό την αίρεση τήρησης των κανόνων της κοινής αγοράς αλλά και των διεθνών εμπορικών υποχρεώσεων της Ένωσης. Αυτό θα έπληττε άμεσα τον παραγωγικό τομέα των κρατών, καθώς και τον τομέα των εισαγωγών. Παράλληλα, τα πιθανά εθνικά μέτρα θα έπρεπε να δικαιολογούνται επαρκώς ως προς την επικινδυνότητα των απαγορευμένων προϊόντων και να μην αντιτίθενται στην κρίση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων. Το δικαίωμα που διατηρούσε η Επιτροπή να επιτρέπει τέτοιου είδους τροφές στην επικράτεια της Ένωσης, οδηγούσε δυνητικά στη διακίνησή τους. Η δυνατότητα αυτή της Επιτροπής να αποφασίζει ενάντια στις απόψεις των κρατών μελών, αποτελούσε ξεκάθαρο πλήγμα στις δημοκρατικές αρχές της Ένωσης, αφού μόνο τους τελευταίους μήνες 15 από τα 28 κράτη μέλη εξέφρασαν τη πρόθεσή τους να κρατήσουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς έξω από το έδαφός τους.
Η ανάγκη απόλυτης και ξεκάθαρης απαγόρευσης όχι μόνο της χρήσης τροποποιημένων τροφών αλλά ακόμη και της καλλιέργειάς τους, προκύπτει πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Η επιβολή ενός ορθότερου ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα καλλιέργειας και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, αποτελεί θεωρητικά στήριγμα στη προσπάθεια κρατών όπως η Ελλάδα, που διαχρονικά τηρούν προστατευτική στάση υπέρ των καταναλωτών, ενάντια στη καλλιέργεια τροποποιημένων προϊόντων. Οφείλουμε όμως να εξετάζουμε τις παρενέργειες και προεκτάσεις όλων των προτεινόμενων ρυθμίσεων, με σαφή στόχο την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων που έχουν κράτη και πολίτες, αφού η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων και η προστασία της υγείας τους πρέπει να είναι βασικές προτεραιότητες της Ένωσης και των οργάνων της.
Γενικότερα εξάλλου, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ανθρωπότητα είναι μέρος της φύσης (την οποία ενίοτε κατά εγωιστικό τρόπο ονομάζουμε «περιβάλλον», έχοντας την ψευδαίσθηση ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε στο κέντρο και όλα κινούνται γύρω μας) και όχι ιδιοκτήτης της. Είναι μάλιστα ένα πολύ πρόσφατο μέρος, με ιστορία κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ετών, ενώ ο πλανήτης μας χρονολογείται από δισεκατομμύρια χρόνια. Μέσα σ αυτό το σύντομο διάστημα όμως, και ειδικά στους τελευταίους δυο αιώνες, «κατορθώσαμε» να αναδειχθούμε στον διαχρονικά χειρότερο καταστροφέα βιοποικιλότητας στη Γη. Και τώρα, «σκεφτόμαστε» να ολοκληρώσουμε το ολέθριο έργο μας, επεμβαίνοντας στη νομοτέλεια της φυσικής εξέλιξης και τροποποιώντας γενετικά οργανισμούς. Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο και, αν το αποτολμήσουμε, μπορεί να προκαλέσουμε εξελίξεις μη αναστρέψιμες, δρώντας ως μαθητευόμενοι μάγοι. Οι πειραματισμοί με τις γενετικές μεταλλάξεις πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα.
* Ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος είναι Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Via : www.liberal.gr