του Μιχαήλ Γελάνταλι
Μείζον θέμα δημιουργείται από τις αποφάσεις της οικονομικής ηγεσίας να στελεχώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με πρόσωπα τα οποία δεν ήταν καν προτεινόμενα από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και να διατηρήσει αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές για έργο το οποίο αμφισβητείται από πολλούς.
Η αρμόδια επιτροπή, που είχε σχηματισθεί υπό τον Χάρη Σταματόπουλο της Τραπέζης της Ελλάδος και τον Κων. Μασούρα, γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, είχε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- προτείνει διαφορετικά πρόσωπα για την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως τον πολύπειρο Χρήστο Μεγάλου της Credit Suisse. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονταν και διάφορες άλλες προσωπικότητες με τεράστια εμπειρία στον τραπεζικό χώρο. Εν τούτοις επιλέχτηκε η νεαρή Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχει σταθερή εργασία, περνώντας από θέσεις συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς και το χρεοκοπημένο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το σχετικό ΦΕΚ της 30ής Ιανουαρίου 2013, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη στάση του ιδίου του Γιάννη Στουρνάρα, αφού διά χειρός του συνεχίζεται η προκλητικότατη πολιτική των εξωπραγματικών αμοιβών.
215.000 ετησίως!
Η «νέα σιδηρά κυρία» των τραπεζών, όπως αποκαλούν ήδη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την Αναστασία Σακελλαρίου, ορίζεται (με την έννοια της ανάθεσης) να αμείβεται με 215.000 ετησίως για να έχει τον έλεγχο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτές τις αποδοχές θα απολαμβάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Πηγή του υπουργείου, όταν της τέθηκε το εύλογο ερώτημα της διαδικασίας διορισμού αλλά και των αμοιβών των μελών του απελθόντος Δ.Σ. του ΤΧΣ, είχε υποστηρίξει πως ονόματα και αποδοχές έρχονται έξωθεν. Και πως ο υπουργός Οικονομίας φρίττει και ο ίδιος με αυτά που καλείται να υπογράψει. Πρακτικά ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράφει τη διαιώνιση των προκλητικών αμοιβών της νέας διοίκησης επειδή υποχρεώνεται άνωθεν, δηλαδή από τους δανειστές και την τρόικα. Ή μήπως πρόκειται για εύσχημη δικαιολογία και προσπάθεια απόσεισης ευθυνών;
Επιβάλλεται δηλαδή η ανανέωση της θητείας του Αναστάσιου Γάγγαλη (με ετήσιες αποδοχές 165.000 ευρώ) καθ’ ότι επί 16 έτη ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ. Ωστόσο οι άνθρωποι του υπουργείου τηρούν σιγήν ιχθύος σε ουσιώδη ερωτήματα (που τους έθεσε η «Ε») όπως για παράδειγμα ο ρόλος του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου (Μάριος Κολλιόπουλος με ετήσιες αποδοχές 185.000 ευρώ) από τη στιγμή που έχει διορισθεί διευθύνουσα σύμβουλος.
Ανάλογη… μη απάντηση και στο ερώτημα, ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή, από τη στιγμή που δεν αναφέρονται στο επίμαχο ΦΕΚ.
Φειδωλό το υπουργείο στις εξηγήσεις του για μία απόφαση που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ., με έμμεσες αλλά και ευθείες «επιθέσεις» κατά της πολιτικής του υπουργού Οικονομίας από «γαλάζια» στελέχη και πολιτευτές. Ενώ, όπως πληροφορούμεθα, μέσα στην εβδομάδα προγραμματίζεται η υποβολή ερωτημάτων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. με αφορμή το ΤΧΣ, τις προκλητικές αμοιβές, και τους διορισμούς ανοίγει έναν… ασκό του Αιόλου, μας έλεγε κορυφαίος πολιτικός παράγοντας, σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Το ενδιαφέρον είναι πως το θέμα των αποδοχών των μελών του ΤΧΣ είχε έλθει στη δημοσιότητα με αφορμή απάντηση του υφ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε σχετικό ερώτημα για την αμοιβή του Παν. Θωμόπουλου και των μελών του απελθόντος Δ.Σ. του ΤΧΣ. Τότε (Σεπτέμβριος του 2012) έγινε γνωστό το ύψος των αποδοχών τού -τότε- προέδρου, που έφθανε τα 21.000 ευρώ.
Μετά το…σάλο που είχε προκληθεί, ο «τσάρος» της Οικονομίας είχε παραδεχτεί το προκλητικό -για τα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας- ύψος αμοιβών και είχε δεσμευτεί πως αυτό θα εξορθολογιστεί. Αυτά πέρυσι τον Σεπτέμβριο, γιατί σχεδόν πέντε μήνες μετά οι… εξορθολογισμένες αμοιβές φέρουν την υπογραφή του.
ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
* Προκλητικές χαρακτηρίζει τις αποδοχές των μελών του νέου Δ.Σ. του ΤΧΣ ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το θέμα επεξεργάζεται ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών) ώστε μέσα στην εβδομάδα να έρθει στη Βουλή.
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ) σημειώνει ότι «σε μία πραγματικά κρίσιμη φάση της κοινωνίας, της χώρας, και οι αμοιβές των τραπεζών -εφ’ όσον σχετίζονται με το ελληνικό Δημόσιο- θα πρέπει να προσαρμόζονται στην ελληνική πραγματικότητα παρά στα δεδομένα των τραπεζών του ιδιωτικού τομέα και τα όσα ισχύουν στον ευρωπαϊκό χώρο».
Via : www.enet.gr