Κάποιες από αυτές απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ευημερούσες. Κι όμως, οι ηγεσίες τους δηλώνουν πρόθυμες να δεχτούν στους κόλπους τους πρόσφυγες πολέμου και μετανάστες, συμβάλλοντας έτσι στην πράξη στη λύση ενός προβλήματος που έχει πάρει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις.

Αλληλεγγύη στην πράξη: Ποιες χώρες δηλώνουν πρόθυμες να δεχτούν μετανάστες

Στην Ευρώπη, την εκτίμηση ότι η Γερμανία είναι αρκετά σταθερή ώστε να μπορεί να δεχθεί ακόμη και 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες τα επόμενα χρόνια, έκανε χθες βράδυ ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Πιστεύω ότι σίγουρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε (στην εισροή) μισού εκατομμυρίου μεταναστών (ετησίως) για μερικά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιλαδημοκρατών στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, ίσως και περισσότερους», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα περίπου 800.000 μετανάστες.

Πάντως ο Γκάμπριελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας προκειμένου να εξοικονομηθούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεσμεύθηκε η γερμανική κυβέρνηση να προσφέρει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

<p> 	Ενας Ούγγρος αστυνομικός παίζει με ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βουκουρεστίου. </p>

Ενας Ούγγρος αστυνομικός παίζει με ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βουκουρεστίου.


Γερμανία και Γαλλία θα είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δεχτούν το περισσότερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιήσει αύριο στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι η Γαλλία πρόκειται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεχτεί στο έδαφός της περί τους 24.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Πρότεινε επίσης τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι με θέμα το μεταναστευτικό.

<p> 	Προμήθειες για μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρωμένες από γερμανούς πολίτες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στη Φρανκφούρτη. </p>

Προμήθειες για μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρωμένες από γερμανούς πολίτες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στη Φρανκφούρτη.


Αμερική 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει μια σειρά προσεγγίσεων στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης προσφύγων που συμπεριλαμβάνουν και την επανεγκατάσταση προσφύγωΝ, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου χθες.

Εκατοντάδες Αμερικανών πολιτών προσφέρθηκαν χθες να φιλοξενήσουν Σύρους μετανάστες στα σπίτια τους, λέγοντας σε ηλεκτρονική αναφορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όφειλαν να επιτρέψουν την είσοδο σε περισσότερους μετανάστες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου.

<p> 	Η Χαντίσα και ο πατέρα της, Αφγανοί πρόσφυγες, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου.  </p>

Η Χαντίσα και ο πατέρα της, Αφγανοί πρόσφυγες, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου.

Σχεδόν 1.300 άτομα είχαν υπογράψει την αναφορά στον προοδευτικό ιστότοπο MoveOn.org μέχρι χθες, καλώντας τη κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στον αριθμό των Σύρων προσφύγων καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με αριθμούς-ρεκόρ αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με την αναφορά της οργάνωσης MoveOn, οι υπογράφοντες είναι οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, φοιτητές και φοιτήτριες, μεγαλύτερα ζευγάρια που τα παιδιά τους είχαν μεγαλώσει και φύγει από το σπίτι καθώς και άλλοι με χώρο στις κατοικίες τους για άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη βία στη Συρία.

Μια γυναίκα, η Σάνον Λένερτ Μπράουν, από το Έναμκλο στη δυτική πολιτεία Ουάσινγκτον, έγραψε στον ιστότοπο ότι είχε ένα τροχόσπιτο που θα μπορούσε να φτιαχτεί.

Πρόθυμη να δεχτεί περισσότερους μετανάστες δηλώνει και η πρόεδρος τηςΒραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ «Η Βραζιλία υποδέχεται τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική με «ανοιχτές αγκάλες»», δήλωσε μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSur.

«Θα ήθελα να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για να επαναλάβουμε τη θέση της κυβέρνησής μας όσον αφορά την υποδοχή ανθρώπων που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και θα ήθελαν να έρθουν να ζήσουν, να εργαστούν και να συμβάλουν στην ευημερία και την ειρήνη στην Βραζιλία», είπε η Ρουσέφ 

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, της κρίσης την οποία περνάμε, εμείς εξακολουθούμε να δεχόμαστε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες», πρόσθεσε η Ρουσέφ.

Η Βραζιλία έχει υποδεχθεί 1.700 Σύρους πρόσφυγες από το 2013, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή από το 2011 που άρχισε ο πόλεμος στην Συρία.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να διοργανώσει την υποδοχή 20.000 προσφύγων από την Συρία στους κόλπους της συριακής κοινότητας της Βενεζουέλας.

«Έδωσα εντολή (στην υπουργό Εξωτερικών) Ντέλσι Ροντρίγκες να συναντηθεί με την συριακή κοινότητα, καθώς η Βενεζουέλα θα υποδεχθεί 20.000 Σύρους στους κόλπους της συριακής διασποράς», δήλωσε ο Μαδούρο.

Αυστραλία 
«Ναι» στην υποδοχή προσφύγων δηλώνει και η Αυστραλία. Η χώρα θα δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ και «είναι ανοιχτή» στην παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, προσθέτοντας όμως ταυτόχρονα ότι η χρειάζεται μία «ισχυρή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας» στην περιοχή.

Η Αυστραλία αποφασίζει εντός της εβδομάδας εάν θα μετάσχει στα αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Via : www.ethnos.gr