Στον αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή όλα τα καλά χαρτιά, που υποτίθεται ότι είχε στα χέρια του ο Αντ. Σαμαράς, αφού οι όροι του παιχνιδιού μεταβάλλονται, κάθε μέρα προς το χειρότερο για τη χώρα μας
του Μπάμπη Αγρολάμπου
Τις αντιδράσεις στο εσωτερικό φοβόταν η κυβέρνηση, μετά την αυγουστιάτικη ανάπαυλα, όμως κινδυνεύει να βρεθεί στο κενό εξαιτίας των αρνητικών μηνυμάτων από το εξωτερικό, που τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει καταιγιστικό ρυθμό.
Όλα τα καλά χαρτιά, που υποτίθεται ότι είχε στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ενόψει της επόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τον Σεπτέμβριο, είναι στον αέρα, αφού οι όροι του παιχνιδιού μεταβάλλονται κάθε μέρα προς το χειρότερο για την Ελλάδα.
Τα χειρότερα…
Αν και η κυβέρνηση δείχνει ότι συνεχίζει απερίσπαστη στον προγραμματισμό της, την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που είχε συμφωνήσει τον Ιούνιο με την τρόικα και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο κλείσιμο του 2013, στο μέγαρο Μαξίμου, το επιτελείο των στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τα χειρότερα σενάρια. Το καλό σενάριο που είχε κατά νου η κυβέρνηση και προσπαθούσε να υπηρετήσει με κάθε τρόπο, βασιζόταν σε τέσσερις παραδοχές, οι οποίες η μία πίσω από την άλλη καταρρέουν.
Η πρώτη παραδοχή ήθελε τις εξελίξεις στην Ε.Ε. να κινούνται μέχρι τις γερμανικές εκλογές σε ρυθμούς ρελαντί, με την Ελλάδα εκτός κάδρου να μετράει την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία εξελίσσεται κόντρα στις προβλέψεις της καγκελαρίου Μέρκελ και έχει πλέον ως βασικό ζήτημα το ελληνικό χρέος. Οι πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτιμάται πλέον ότι θα κλιμακωθούν στην πορεία προς τις κάλπες.
Η αντιπαράθεση στη Γερμανία, όμως, έχει και αντανακλάσεις στον ευρύτερο περίγυρο, καθώς συντηρεί την αβεβαιότητα ως προς τις επόμενες κινήσεις της Ε.Ε. και μεταθέτει στο διηνεκές τις επενδυτικές ευκαιρίες που υποσχόταν η κυβέρνηση. Η δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν ότι η Ελλάδα είναι προβληματική για ξένες επενδύσεις, ερμηνεύεται από κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα ως «ένδειξη κακεντρέχειας για το ναυάγιο της Gazprom στον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ».
Επενδυτική άπνοια
Σε πλήρη επενδυτική άπνοια και το ΤΑΙΠΕΔ, που βάλλεται από παντού για την αδυναμία του να προωθήσει τους στόχους της κυβέρνησης.
Η εικόνα επενδυτικής απραξίας διαλύει και τη δεύτερη παραδοχή πάνω στην οποία κινούνταν η κυβέρνηση. Στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου προβλεπόταν αρχικά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έκλειναν όλες οι εκκρεμότητες γύρω από τις τρεις πρώτες επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα εκκαθαριστούν και θα βγουν προς πώληση (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ), ώστε να ακολουθήσουν σε θετικό κλίμα οι διαγωνισμοί για την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Οι εμπλοκές σε όλα τα σχέδια είναι μεγάλες, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει βεβαιωθεί ενδιαφέρον από ξένες κοινοπραξίες, ενώ και στον ΟΛΠ οι συζητήσεις με την Cosco εξελίσσονται σε σκληρή διαπραγμάτευση με αβέβαιη κατάληξη.
Η τρίτη παραδοχή, πάνω στην οποία κινούνταν η ελληνική κυβέρνηση, έχει να κάνει με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής στους κόλπους της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εκτιμούσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014, με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, θα μπορούσε να διαμορφώσει τους όρους ασφάλειας των ενεργειακών δικτύων, ωστόσο οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και την Αίγυπτο καθιστούν και αυτό τον σχεδιασμό επισφαλή. Οι παραδοχές αυτές, ενόσω ίσχυαν, έδιναν στην κυβέρνηση τον αέρα αξιοπιστίας που είχε ανάγκη στο εξωτερικό και αναπτέρωναν τις όποιες ελπίδες ανάταξης και ανάκαμψης της οικονομίας στο εσωτερικό. Η τέταρτη παραδοχή, το χαρτί της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, κινδυνεύει και αυτή να καεί, τη στιγμή μάλιστα που έχει ανοίξει μεγάλα μέτωπα στους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, στην υγεία, την παιδεία και την πρόνοια.
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα είναι έτοιμη στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας», ωστόσο αποφεύγουν να διατυπώσουν κάθε πρόβλεψη για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων. Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και στον χρόνο που θα αποφασιστεί.
Στα μέσα του 2014
Τα τελευταία μηνύματα από τη Γερμανία και την Ε.Ε. παραπέμπουν στα μέσα του 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν επιπλέον προβλήματα από τον έλεγχο των τραπεζών και θα υλοποιηθούν μέχρι κεραίας οι στόχοι του 2013.
Ο προβληματισμός στις τάξεις της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οδηγεί μέχρι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, έγινε σαφές ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου επανέλαβε σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1 και Βημα FM) ότι «οι εκλογές δεν θα έκαναν καλό σε κανέναν».
Via : www.efsyn.gr