του Νίκου Κακαρίκα
Το έγκριτο theregister.co.uk δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό μια πανεπιστημιακή εργασία σύμφωνα με την οποία η νέα έκδοση του βασικού ασύρματου πρωτοκόλλου 802.11n μπορεί να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 75%. Αυτή η εργασία ανήκει στο εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με την πειραματική μελέτη της κατανάλωσης δικτύων τηλεπικοινωνιών εδώ και δυο χρόνια.
Ο Στράτος Κερανίδης, μέλος του εργαστηριού και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Π.Θ., εξηγεί στο Protagon για ποιους λόγους η διεθνής ερευνητική κοινότητα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εργασίας.
«Το πρόβλημα της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις πλέον, ειδικά λόγω της ραγδαίας αύξησης της κίνησης δεδομένων (browsing,video streaming). Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι σημαντικό να δούμε πώς τα νέα αυτά δεδομένα επηρεάζουν λειτουργικά ζητήματα, όπως την αυτονομία φορητών συσκευών. Συνοπτικά αναφέρουμε πως μια ασύρματη κάρτα τελευταίας τεχνολογίας, η οποία μπορεί να καταναλώνει έως 2.5 Watts, μπορεί να εξαντλήσει την μπαταρία ενός laptop σε λιγότερο από 10 ώρες, ή ενός σύγχρονου smartphone σε 2-3 ώρες, όταν τα υπόλοιπα τμήματα των συσκευών είναι κλειστά (π.χ. οθόνη, GPS). Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει το γεγονός πως η τεχνολογία στις μπαταρίες δεν βελτιώνεται αντίστοιχα με τον ρυθμό αύξησης κατανάλωσης ενέργειας από ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει πως η χωρητικότητα στις μπαταρίες διπλασιάζεται ανά 10 χρόνια.
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν μας πως τα δίκτυα αυτά αρχικά σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν επικοινωνία φωνής. Για να αντιληφθούμε τον ρυθμό αύξησης της κίνησης δεδομένων, σύντομα, θα διακινείται σε μία ώρα όγκος δεδομένων, που το 2000 ήθελε ένα έτος. Οπότε είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να επιτύχουμε μειωμένη κατανάλωση ανά μονάδα μεταδιδόμενης πληροφορίας (bit).
Η εργασία μας στην οποία αναφέρθηκε το theregister.co.uk, παρουσιάζει μια σύγκριση της κατανάλωσης του βασικού ασύρματου πρωτοκόλλου για wifi (802.11) σε σχέση με την πρόσφατη αναβαθμισμένη έκδοση αυτή του 802.11n. Τα αποτελέσματα προέκυψαν συγκρίνοντας την κατανάλωση κόμβων του πειραματικού δικτύου του Π.Θ., που φέρουν τις αντίστοιχες κάρτες (απλό 802.11 και 802.11n) κατά την εκτέλεση των ίδιων σεναρίων (π.χ. μεταφορά ενός αρχείου 100 Megabytes) υπό μία μεγάλη γκάμα διαφορετικών συνθηκών και ρυθμίσεων στις κάρτες. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματά μας δείξαμε πως το 802.11n μπορεί να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης ανά μονάδα μεταδιδόμενης πληροφορίας (bit), της τάξεως του 75%.
Αναλογιζόμενοι την ευρεία εφαρμογή του 802.11n πρωτοκόλλου σε πολλές συσκευές καθημερινής χρήσης, από modems/routers, έως laptops, tablets και κινητά τηλέφωνα, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η μείωση στη συνολικά καταναλισκόμενη ενέργεια που μπορεί να επέλθει. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες μετρήσεις κατέστησαν εφικτές ύστερα από την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης μεθοδολογίας και αντίστοιχης ηλεκτρονικής διάταξης στο εργαστήριό μας».
Τέλος, σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου Καθ. Λέανδρο Τασιούλα, «η ίδια προσέγγιση ήταν πολύ επιτυχής και εφαρμόστηκε σε αντίστοιχες ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας, όπως για παράδειγμα στη μελέτη της κατανάλωσης ενέργειας σε «έξυπνα» κτίρια. Ένα βασικό στοιχείο της εξέλιξης των «έξυπνων» κτιρίων είναι η συνεχής παρατήρηση της κατανάλωσης όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο παροχής (π.χ. ψυγείο, κουζίνα, air condition κ.λπ.), ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικές οι δράσεις εξοικονόμησης. Στο εργαστήριό μας, έχουμε ήδη εγκατεστημένο δίκτυο αισθητήρων το οποίο παρατηρεί την κατανάλωση όλων των συνδεδεμένων συσκευών σε πραγματικό χρόνο και συγκεντρώνει τις μετρήσεις σε μία κεντρική βάση δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων.
Η πρόσφατη δημοσίευση που περιγράφει τα χαρακτηριστικά της πρωτότυπης πλατφόρμας μέτρησης ενέργειας, έχει κινήσει το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας για την απόκτηση της τεχνολογίας που αναπτύξαμε προς χρήση σε παρόμοιες μελέτες και η ομάδα μας διερευνά τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης της ηλεκτρονικής διάταξης».
Via : www.protagon.gr