Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου κυριαρχεί η χθεσινή απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. H κρίση της Κύπρου είναι «πρωτίστως πολιτική καταστροφή», εκτιμούν τα γερμανικά ΜΜΕ. Με συγκρατημένο τρόπο σχολιάζονται από τον ρωσικό οικονομικό Τύπο οι κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις στη Μόσχα.
Οι Κύπριοι πολιτικοί αντιστάθηκαν στις πιέσεις των εταίρων τους και ψήφισαν «όχι» στο σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων, μεταδίδει το BBC, ενώ το CNN εκφράζει τον προβληματισμό του για τo πώς θα επηρεάσει η απόρριψη του νομοσχεδίου τις κυπριακές τράπεζες και το κατά πόσο η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία.
Η κυπριακή Βουλή απέρριψε ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που είχε στόχο στην φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, παρά την αναθεώρηση σύμφωνα με την οποία θα απαλλάσσονταν οι μικροί τραπεζικοί λογαριασμοί από τις εισφορές» αναφέρουν οι New York Times.
Η Guardian μεταδίδει ότι η Κύπρος «απέρριψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο του κουρέματος των 5,8 δις ευρώ από τις τραπεζικές καταθέσεις σε μια κίνηση που κινδυνεύει να βυθίσει την Ευρωζώνη σε μια νέα κρίση και αυξάνει τις προσδοκίες ότι η χώρα χωρίς ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων θα αναζητήσει μια σανίδα σωτηρίας ως προς τη χρηματοδότησή της από τη Ρωσία».
Σε άρθρο της με τίτλο «Χάος στην Κύπρο καθώς το Κοινοβούλιο απέρριψε τη διάσωση» η Independent επισημαίνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν δεν βρεθεί τρόπος εισροής ρευστού στα ταμεία των τραπεζών.
Η Telegraph τονίζει ότι «η σύγχυση θα μπορούσε να παρέχει στη Μόσχα μια σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσει σημαντική εμπορική επιρροή στην ευρωζώνη εκμεταλλευόμενη τα αποθέματα φυσικού αερίου που φέρονται να βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου. Εναλλακτικά, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει επιρροή επεκτείνοντας το ο δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έχει ήδη δώσει».
Για τη Wall Street Journal «η απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου θα μπορούσε να επιταχύνει την πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος και να εκσφενδονίσει το μικρό νησιωτικό κράτος έξω από την Ευρωζώνη».
Με τίτλο «Η Κύπρος αντιστέκεται και λέει ‘όχι’ στη διάσωση», το άρθρο της εφημερίδας El Pais ξεκινά με μια χαρακτηριστική περιγραφή: «Τα ιδιωτικά τζετ που είναι σταθμευμένα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας είναι η καλύτερη εξήγηση του γιατί η Κύπρος χθες απέρριψε συντριπτικά τις συνθήκες διάσωσης που της επιβλήθηκαν από την Ευρώπη. Από το περασμένο Σάββατο, όταν έγινε γνωστό ότι καταθέτες θα χάσουν κάποια από τα χρήματά τους, δεκάδες Ρώσοι ολιγάρχες έφτασαν στο νησί για να αποσύρουν τα εκατομμύριά τους με το που θα ανοίξουν οι τράπεζες. Αυτό θα ήταν ένα τελειωτικό χτύπημα για μια οικονομία που επιβιώνει μόνο χάρη σε δύο τομείς: τις τράπεζες και τον τουρισμό». Η ισπανική εφημερίδα η οποία επισημαίνει ότι μια περίοδος αβεβαιότητα ξεκινά για το νησί σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η άλλη εναλλακτική για την κυπριακή διάσωση: ένα δάνειο από τη Ρωσία.
Tο Reuters μετέδιδε πως οι Κύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία έναν βαθιά αντιλαϊκό φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις, μέσω του οποίου θα αποτρεπόταν η τραπεζική κατάρρευση και η πτώχευση.
«Πλήγμα» στα σχέδια ων Ευρωπαίων να αναλάβουν οι καταθέτες μέρος του κόστους διάσωσης της χώρας χαρακτηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg την απόφαση της κυπριακής Βουλής. Παράλληλα, σημειώνει πως τόσο το σχέδιο των Ευρωπαίων, όσο και η άρνηση των Κυπρίων δεν είχε ιστορικό προηγούμενο στην eυρωζώνη.
Οι Financial Times αναλύουν την είδηση προβάλλοντας τη δυνατότητα που έχει τώρα η Λευκωσία να στραφεί στη Μόσχα για να βρει χρηματοδότηση.
Mε έκπληξη υποδέχθηκε την απόφαση της κυπριακής βουλής το CNBC. «Με τίποτα! Το κυπριακό Κοινοβούλιο απορρίπτει τον φόρο για τις καταθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το «όχι» των Κυπρίων έγινε πρώτο θέμα και στα αραβικά μέσα. Το Al Jazeera φιλοξενεί την είδηση στην πρώτη το σελίδα, κάνοντας, παράλληλα, αναφορά και στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές έξω από το κυπριακό κοινοβούλιο.
Γερμανικός Τύπος
«Αβέβαιο το μέλλον της Κύπρου» μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, εκτιμά η Deutsche Welle, λέγοντας πως το Eurogroup είναι ακόμη πρόθυμο να προσφέρει στήριξη ενώ η Λευκωσία κοιτάζει στην πλευρά της Μόσχας. Την ίδια ώρα, στο άρθρο του τίτλο «ώρα για την Κύπρο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» στην ιστοσελίδα της DW ο Μπερντ Ρίγκερτ χαρακτηρίζει «θανάσιμο λάθος» την ψηφοφορία στη Λευκωσία και υποστηρίζει πως ναι μεν υπάρχει χρόνος μέχρι τον Ιούνιο, αλλά ο κίνδυνος πανικού των καταθετών όταν ανοίξουν οι τράπεζες οδηγεί το Eurogroup στην «ανάγκη να αναπτύξει σε κάθε περίπτωση ένα σχέδιο για το πώς μπορεί να αφεθεί μία χώρα να χρεοκοπήσει και να φύγει από την ευρωζώνη».
«Υπάρχει η απειλή η Κύπρος να γίνει πειραματόζωο μία πολιτικής που χρειάζεται το ένα πολιτικό δάνειο μετά το άλλο» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αν και η εφημερίδα επαναλαμβάνει τη ρητορική περί κυπριακού «πλυντηρίου», δεν έχει ακόμη συγχωρήσει στο Eurogroup την απόφαση της Παρασκευής.
«Φυγή στην αγκαλιά της Ρωσίας» είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία εάν η Κύπρος εγκαταλείψει την ευρωζώνη και μόνο η Ρωσία την διασώσει, «το νησί θα γίνει φέουδο της Μόσχας». Και τότε, γράφει, «ο αποδιοπομπαίος τράγος έχει ήδη βρεθεί εδώ και καιρό και λέγεται Γερμανία». «H κυπριακή καταστροφή», γράφει, «είναι πλέον κάτι παραπάνω από οικονομική καταστροφή και έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση».
Η Κύπρος «οδεύει στον γκρεμό» γράφει από την πλευρά της η Handelsblatt, παρατηρώντας πως το κυπριακό κοινοβούλιο «απέρριψε το πακέτο του Eurogroup, ο κόσμος στη Λευκωσία πανηγυρίζει αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί -και στην ανάγκη η χώρα θα στραφεί στη Ρωσία». Η ψηφοφορία, σημειώνει η εφημερίδα, «σημαδεύτηκε από ισχυρά αντιευρωπαϊκές αναφορές».
Το Spiegel, πάλι, σε άρθρο-ανάλυση με τίτλο «αναμέτρηση στην κυπριακή διάσωση», υποστηρίζει ότι το θέμα της Λευκωσίας έχει γίνει «δοκιμασία δύναμης» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου. Το ποσό για το οποίο πρόκειται είναι, με τα δεδομένα των προηγούμενων πακέτων, «σχεδόν αμελητέο, αλλά εάν το Eurogroup υποχωρήσει θα έχει γίνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εκβιαστεί» υποστηρίζει το άρθρο. Όπως και να έχει, τονίζει, «ο χρόνος πιέζει, οι τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν κλειστές για πάντα».
Ο ρωσικός οικονομικός Τύπος
Στον αντίποδα, ο ρωσικός οικονομικός Τύπος σχολιάζει με συγκρατημένο τρόπο τις κυπρορωσικές διαβουλεύσεις στη Μόσχα. «Οι αρχές της Ρωσίας κάνουν καθυστερημένες και ουσιαστικά ήδη μάταιες προσπάθειες να επαναφέρουν την κατάσταση υπό έλεγχο», σημειώνει ο Κομερσάντ, παρατηρώντας ότι «οι αυστηρές δηλώσεις του Β. Πούτιν και Ντ. Μεντβέντεφ για το απαράδεκτο του προτεινόμενου τρόπου επίλυσης του «κυπριακού ζητήματος» μοιάζουν ήπιες, σε σύγκριση με τις γνώμες της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας».
Ως «επίσκεψη ελπίδας» περιγράφει η Βέντομοστι το ταξίδι του Μ. Σαρρή, απαριθμώντας ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. και η πρόταση εξαγοράς κυπριακών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό να εξασφαλιστεί «ζεστό χρήμα».
«Εάν το Κρεμλίνο χορηγήσει όλο το ποσό, η Λευκωσία θα αρνηθεί το δάνειο της τρόικας» εκτιμά η RBK Daily, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ελκυστικότητα των προτάσεων και είναι δυνατό στο πλαίσιο της συμφωνίας η ρωσική πλευρά να συμφωνήσει να αγοράσει προβληματικές τράπεζες. «Όμως πιο πιθανή θεωρείται η εκδοχή ότι η Λευκωσία θέλει να κατοχυρώσει την υποστήριξη και των δύο πλευρών», σημειώνει η εφημερίδα.
Via : tvxs.gr