Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» έχει αναγγελθεί η διενέργεια 7.630 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2018 και ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα επιτρέπει τους πλειστηριασμούς όχι μόνο μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και άλλες μέρες.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Αγονοι υπήρξαν όλοι οι πλειστηριασμοί που είχε προγραμματίσει για χθες το Δημόσιο, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από αγοραστές. Πρόκειται για 15 ακίνητα –οικόπεδα και κτίρια– που βγήκαν προς πλειστηριασμό με τιμές εκκίνησης από 96.000 ευρώ έως και 600.000 ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων –κυρίως επιχειρήσεις– βαρύνονταν με οφειλές από 970.000 ευρώ έως και τα 863 εκατ. ευρώ.

Επόμενη κίνηση για τη ρευστοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων που ήταν και τα πρώτα που έβγαλε σε πλειστηριασμό το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, είναι μείωση της τιμής ρευστοποίησης στο ένα τρίτο της αρχικής.

Με βάση τον νόμο, προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια πλειστηριασμού στην αρχική τιμή, η οποία να αποβεί επίσης άκαρπη. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» έχει αναγγελθεί η διενέργεια 7.630 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2018 και ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα επιτρέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών όχι μόνο μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και άλλες μέρες. Η έλλειψη αγοραστών για τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί μέσω πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων σήμερα.

Το φαινόμενο αντιμετωπίζουν, άλλωστε, και οι τράπεζες, οι οποίες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ακίνητα που οι τράπεζες ρευστοποιούν έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι τα ακίνητα αυτά αντιμετωπίζουν διάφορα νομικά και τεχνικά προβλήματα που αποτρέπουν υποψήφιους αγοραστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πρόκειται για ακίνητα που μπορούν να πωληθούν σε τιμές μάλιστα που δεν απέχουν από αυτές του αρχικού πλειστηριασμού, αφού όμως προηγουμένως τακτοποιηθούν ως προς τις εκκρεμότητες που τα βαραίνουν και οι οποίες μπορεί να είναι από απλήρωτους λογαριασμούς έως και νομιμοποιήσεις ημιυπαίθριων χώρων.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», από το σύνολο των 1.241 πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έως και τα τέλη Μαρτίου, οι 509 κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε μόλις για 115 ακίνητα.

Η πολιτική των τραπεζών

Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες υλοποίησαν την πολιτική που είχαν εξαγγείλει, να αγοράζουν δηλαδή οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν αγοράσει τα μισά από τα ακίνητα που έχουν εκπλειστηριαστεί.

Πρόκειται για 617 ακίνητα στο σύνολο των 1.241 ακινήτων που εκπλειστηριάστηκαν από τα τέλη Νοεμβρίου του 2017. Οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι τα δύο προσεχή χρόνια θα αγοράσουν πάνω από 5.000 ακίνητα και για τον λόγο αυτό έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό τους έως και 5 δισ. ευρώ.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών, υπό την απειλή του πλειστηριασμού, καταφεύγει στο παρά πέντε σε συνεννόηση με την τράπεζα προκειμένου να αποφύγει τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι σήμερα υπήρξαν 339 αναστολές πλειστηριασμών, αριθμός που αυξάνεται γεωμετρικά μήνα με τον μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο, 211 οφειλέτες σε σύνολο 339 ήρθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα, γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι έχει λήξει η περίοδος χάριτος.

Via : www.kathimerini.gr